Akkoord over fusie British Telecom en Amerikaanse MCI

ROTTERDAM, 4 NOV. British Telecom en de Amerikaanse telefoonmaatschappij MCI Communications hebben dit weekeinde besloten samen te gaan. Daardoor ontstaat een van 's werelds grootste telecommunicatiebedrijven, met een geschatte omzet van 42 miljard dollar (71 miljard gulden) en 183.000 personeelsleden. Afgelopen vrijdag lekte al uit dat het samengaan op handen was.

De 'fusie', zoals beide bedrijven het noemen, is in feite een overname door British Telecom (BT). De Britten betalen ongeveer 22 miljard dollar (37 miljard gulden) voor de tachtig procent MCI-aandelen die ze nog niet in hun bezit hebben; grotendeels in aandelen, voor 6 miljard gulden in contanten. Daarmee betaalt BT ongeveer 30 procent meer dan de laatste beurskoers van MCI.

Voor 4 miljard dollar kocht BT in 1994 al een belang van 20 procent in MCI. Samen vormden ze de joint venture Concert, bedoeld om wereldomspannende telecom-diensten te leveren aan grote internationale ondernemingen. Concert wordt ook de naam van het nieuwe fusieprodukt, hoewel British Telecom in Groot-Brittannië en MCI in de VS onder die namen blijven werken.

British Telecom is, op de nationale telefoonmaatschappijen van Frankrijk en Duitsland na, Europa's grootste telecombedrijf. Het behaalde in het boekjaar 95/96, afgesloten op 31 maart, een omzet van omgerekend 39 miljard gulden. MCI, na AT&T de grootste aanbieder van lange-afstandsverbindingen in de VS, zette vorig jaar voor 24 miljard gulden om. BT en MCI zijn samen ongeveer even groot als Deutsche Telekom. Op de ranglijst van grootste telecombedrijven ter wereld zijn alleen het Japanse NTT en het Amerikaanse AT&T groter.

Niet bekend

BT en MCI verwachten hun fusie binnen een jaar te hebben afgerond. Daarvoor moet wel de instemming van de aandeelhouders worden verkregen, en dienen ook de Amerikaanse en Europese autoriteiten akkoord te gaan. Aandeelhouders zouden zich kunnen verzetten tegen de verzwakking van BT's financiële positie. Een concurrerend bod op MCI kan evenmin worden uitgesloten; tot voor kort voerde het bedrijf nog fusie-overleg met het Amerikaanse GTE. Inmiddels heeft AT&T er bij de Amerikaanse anti-kartelautoriteiten op aangedrongen de fusie onder de loep te nemen.