Actie bonden tegen Indonesië

UTRECHT, 4 NOV. De Nederlandse vakcentrales voeren de druk op om de gedetineerde Indonesische vakbondsleider M. Pakaphan vrij te krijgen. Het CNV gaat de acties tegen de Indonesische autoriteiten uitbreiden.

Pakaphan, die donderdag in de gevangenis een ontmoeting had met een bestuurslid van het CNV, heeft laten weten te vrezen dat de Indonesische regering zijn vakbond SBSI wil verbieden. De bond heeft ruim een half miljoen leden. Ook de FNV maakt zich sterk voor Pakpahan. FNV-bestuurder L. de Waal is lid van een zware internationale vakbondsdelegatie die vandaag naar Indonesie vertrekt om bij de regering aan te dringen op zijn vrijlating. In oktober werden 25.000 handtekeningen verzameld tegen de detentie van Pakaphan.

De 43-jarige vakbondsleider werd eind juli na rellen in Jakarta opgepakt. Hij is bang dat justitie hem zal vervolgen wegens zijn voorzitterschap van de tot nog toe gedoogde vakbond SBSI (Welvaart). De definitieve tenlastelegging tegen Pakpahan staat nog niet vast. Volgens Indonesische subversiewet kan hij maximaal een jaar zonder proces in voorarrest gehouden worden, in zijn geval tot na de verkiezingen van de komende zomer.

Het CNV wil dat de Nederlandse regering meer pressie uitoefent op de Indonesische regering. De vakbond wil onderzoeken of het juridisch mogelijk is dat de gevangenschap van de voorzitter wordt verruild voor huisarrest. Verder staan estafetteacties voor de deuren van Indonesische instellingen in Nederland op stapel. (ANP)