YORKSHIRE PARKIN

Dit is dè traditionele cake die in Groot-Brittannië op 5 november ter gelegenheid van Guy Fawkes Day wordt gegeten. Guy Fawkes, die bijna vierhonderd jaar geleden betrokken was bij het Buskruitverraad en daarvoor ter dood werd gebracht, ging als jongen naar school op St. Peter's in York.

Waar Guy Fawkes Day op vele Britse scholen wordt gevierd met vuurwerk en het verbranden van een Guy Fawkes-pop, ziet men van dat laatste op deze school nog altijd kies af.

U kunt deze cake een paar dagen van tevoren maken, want de smaak wordt alleen maar beter als u hem een nacht in een luchtdichte trommel bewaart. Voor een cake van circa 23 centimeter doorsnee:

125 gram boter

1,5 deciliter suikersiroop (golden syrup) of een mengsel van golden syrup en esdoornsiroop

75 gram havermoutvlokken

125 gram bloem

1 eetlepel kristalsuiker

1 theelepel gemberpoeder

1/2 theelepel gemalen kruidnagel

1 theelepel zout

1 theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout)

1 eetlepel geraspte citroenschil

1,5 deciliter melk

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de boter en de siroop in een magnetronschaal en zet circa twee minuten in de magnetron op honderd procent (650 Watt), waarbij u het mengsel één keer roert, tot de boter gesmolten is. Doe alle droge ingrediënten in een kom en schep om. Schep het botermengsel om en om met de melk door het bloemmengsel tot een glad en vrij dun beslag. Vet een ronde, omdiepe taartvorm van circa 23 centimeter doorsnee licht in met olie en giet er het beslag in. Zet de vorm circa 35 minuten in de oven, of tot de cake van de wand van de vorm loslaat. Neem de cake uit de oven, laat afkoelen en snijd in punten.

    • Kim Maclean