Wilde show van Japanse top-dj's

Sushi 3003 Party met dj's Konishi en Tanaka. Gehoord: 31/10 Westergasfabriek, Amsterdam. Herhaling: 2/11 Paard, Den Haag.

Het decor zou niet misstaan hebben in Van Oekel's Waldolala: een louche nachtclubinterieur met glittergordijnen en zwoele vloeistofprojecties. De verzamelnaam easy tune mag hij dan alweer hebben afgezworen, het is organisator Richard Cameron toevertrouwd om zijn All In-avonden het kitscherige aanzicht te geven van een ouderwetse lounge party. Daar draait het echter wel degelijk om nieuwe muziek. Naast recente cd's van Towa Tei en Dimitri From Paris is er geen beter bewijs van de vitaliteit van de nieuwe easy listening-beweging dan het verzamelalbum Sushi 3003 met Japanse clubhits door plaatselijke sterren als Hajime Tachibana (Moog Power) en Pizzicato Five.

Interessant is ook de Japans-Duitse connectie: het Berlijnse dj-koppel Le Hammond Inferno brengt op het eigen Bungalow-label naast werk van de Amerikaanse groep Combustible Edison ook het op eigen initiatief samengestelde Sushi 3003 uit.

De cd werd gelanceerd met een goedbezochte avond in een afgelegen zaal van de Amsterdamse Westergasfabriek, waar het oerhollandse dj-duo The Intuners het stijlvol geklede publiek in de stemming bracht voor de Japanse top-dj's Tomoyuki Tanaka en Yasuharu Konishi. “Het goede van die Japanners,” vertelde dj Aad van The Intuners al op voorhand, “is dat ze zich nergens iets van aantrekken.” Inderdaad trok de mollige Tanaka zich niets aan van de mixwoede die in de housecultuur gebruikelijk is. Een nieuwe plaat werd pas opgezet als de vorige was afgelopen en Tanaka draaide een aanstekelijke mengeling van bossa nova, ska, house en Japaneasy. Nog wilder werd het bij de kleine Konishi, die achter zijn draaitafels een show opvoerde om zijn opzwepende dansmuziek luister bij te zetten. Het hoefde allemaal niet zo serieus: zo gebruikte hij zijn microfoon om een machinegeweer bij een blikkerige tv-tune te imiteren.

    • Jan Vollaard