Vrouwen op dezelfde golflengte in Rhodos

Met de vroegtijdige uitschakeling op de Olympiade stierf het Nederlandse mannenbridge op Rhodos een zachte dood. Plaatsing voor de kwartfinale was wel het minste waar het team op had gerekend. De vrouwen deden het net even beter. In de kwartfinale evenwel bleek Amerika echter een maatje te groot. De Nederlandse vrouwen moesten het overigens doen met slechts twee paren. Het derde paar, Pasman-Simons, was door tragische familieomstandigheden gedwongen het toernooi vroegtijdig te verlaten.

Het Nederlands vrouwenbridge stelt internationaal veel voor. Met Bep Vriend beschikt ons land over een van de sterkste spelers ter wereld. Na het door Vriend-Arnolds in 1994 behaalde wereldkampioenschap besloot Carla Arnolds voorlopig een punt achter haar carrière te zetten om zich te wijden aan het moederschap. Bep Vriend vond een nieuwe partner in de persoon van Marijke van der Pas, met twee Europese titels eveneens een speelster met een indrukwekkende staat van dienst. Misschien werd van deze droomcombinatie te veel verwacht, een feit is dat Vriend-Van der Pas tot aan Rhodos nog geen schokkende resultaten boekten. Beide speelsters moesten behoorlijk aan elkaars biedstijl wennen. Van der Pas is opgegroeid met het hoogst conventionele Volmac Pricisie, geesteskind van haar voormalige trainer Benito Garozzo. Vriend daarentegen heeft altijd een hoogst natuurlijk biedsysteem gehanteerd. Eerst nu op Rhodos lijken de aanpassingsproblemen overwonnen en zitten de dames op dezelfde golflengte. Het andere, jongere paar wordt gevormd door Ine Gielkens en Wietske van Zwol. Dit jaar nog wonnen zij goud tijdens het EG-kampioenschap voor paren. Op het Olympisch toernooi vormde de wedstrijd tegen het sterke Zweden een goede test. Die doorstonden de vrouwen glansrijk. Allereerst:

Noord gever Noord Allen kw. Schoppen V8 Harten H108 Ruiten 76 Klaver B107652WestOost Schoppen B73 Schoppen 1054 Harten A653 Harten VB76 Ruiten 1083 Ruiten VB42 Klaver 843 Klaver A9Zuid Schoppen AH962 Harten 92 Ruiten AH95 Klaver HV In de open kamer speelde de Zweedse zuid 4Schoppen. West, Wietske van Zwol, startte met HartenA en speelde de kleur door voor de heer. Nu volgde een klaveren van tafel die oost, Ine Gielkens, voornam met het aas. Gielkens speelde een kleine schoppen na voor de twee, de zeven en de acht. West toonde goed inzicht door niet de boer te leggen, zoals later bleek. Daarna ging het: klaveren naar de heer, RuitenA, RuitenH en kleine ruiten getroefd met troefvrouw. De leider kon het spel nu maken door een harten af te troeven in de hand en de uitstaande troeven te trekken. De leider wilde niet geloven dat de troeven 3-3 zaten, en besloot daarom eerst KlaverB te spelen. Oost troefde voor met troeftien en uit de hand verdween de vierde ruiten. Dit hielp de leider evenwel niet, want oost speelde een vierde maal ruiten, waardoor de zo zorgvuldig door west bewaarde troefboer tot slag promoveerde en het lot van deze manche bezegelde. Op de andere tafel dit:

West Noord Oost Zuid Vriend Van der Paspas pas 1Schoppen pas 1SA pas 3Ruiten 1) pas 3SA pas pas pas 1) mancheforcing, minder dan drie harten

Hartenstart voor de heer, klaveren na voor het aas: negen slagen. Zo simpel is het soms. Uit diezelfde wedstrijd nog een bewijs van de praktische aanpak van Bep Vriend:

Oost gever Noord NZ kw. Schoppen H94 Harten H Ruiten AHV953 Klaver AB9WestOost Schoppen AV1053 Schoppen 872 Harten V98 Harten A1065 Ruiten 2 Ruiten 1074 Klaver H1075 Klaver 832Zuid Schoppen B6 Harten B7432 Ruiten B86 Klaver V64 Open kamer West Noord Oost Zuid Van Zwol Gielkens pas pas 1Schoppen dbl 2Schoppen pas pas 3Ruiten pas pas pasTien slagen gemaakt.

Gesloten kamer

West Noord Oost Zuid Vriend Van der Pas pas pas 1Schoppen 3SA pas pas pas Oost vond de verbluffende goede start van HartenA, de volgende harten was voor de negen. West speelde ruiten na, waarna de leider eerst schoppen naar de heer kon spelen en vanwege de extra entree in ruiten ook op KlaverH kon snijden: negen slagen en 11 imps winst voor Nederland.

    • Jan van Cleeff