Paul Haarhuis kansloos tegen Rus Kafelnikov

ROTTERDAM, 2 NOV. Tennisser Paul Haarhuis is er gisteravond niet in geslaagd de halve finale te bereiken van het Super 9-toernooi in Parijs. De enige overgebleven Nederlandse deelnemer verloor in twee sets van de als vierde geplaatste Jevgeni Kafelnikov: 7-6 6-1. De Rus treft vandaag de Tsjech Petr Korda in de halve eindstrijd.

Kafelnikov bewaart goede herinneringen aan Parijs. In juni won hij zijn eerste grand-slamtitel bij de open Franse kampioenschappen op Roland Garros. In de grote hal van Bercy was hij tegen Haarhuis vooral in de tweede set oppermachtig. Het laatste onderlinge duel had Kafelnikov nog verloren (in 1995 in Halle). Gisteren bleek de Rus veel te sterk voor de Brabander, die eerder deze week grote indruk had gemaakt in Parijs. Haarhuis versloeg zijn landgenoot Siemerink, de Kroaat Ivanisecic en de Amerikaan Martin.

In een klassiek baseline-duel kon Haarhuis in de eerste set het hoge tempo van Kafelnikov nog aardig volhouden. In de tiebreak wist Haarhuis bij een achterstand van 7-6 een setpoint weg te werken. Uiteindelijk zou Kafelnikov de set met 9-7 naar zich toetrekken. In de tweede set miste Haarhuis de controle over zijn slagen.

Kafelnikovs komende tegenstander Korda won in een zinderend duel van de Fransman Arnaud Boetsch. In beide sets moest een tiebreak de beslissing brengen. Korda won de eerste verlenging met 7-2. In de tweede tiebreak stond hij aanvankelijk op achterstand, om de partij uiteindelijk toch nog naar zich toe te trekken. Het duel werd ontsierd door een slecht functionerende netsensor, die het tweetal voortdurend uit het ritme haalde. “De ATP moet het geld in andere zaken investeren”, liet de geïrriteerde Boetsch na afloop weten.

In de andere halve finale speelt de Zweed Magnus Gustafsson vandaag tegen zijn landgenoot Thomas Enqvist. Gravelspecialist Gustafsson bleek op het Franse tapijt net iets sterker dan de Zwitser Marc Rosset: 6-2 3-6 6-2. Edberg verloor later op de avond van Enqvist: 6-4 7-6.

Brenda Schultz is in de kwartfinale van het tennistoernooi van Chicago uitgeschakeld. De als zevende geplaatste Nederlandse verloor in twee sets (6-2 7-5) van de Tsjechische Jana Novotna, die in de Amerikaanse stad als tweede is geplaatst achter Monica Seles.

Pete Sampras krijgt volgende maand in München de Fred Perry Award uitgereikt. De trofee is bestemd voor de tennisser met de beste resultaten tijdens de vier grand-slamtoernooien. Michael Chang eindigde op de tweede plaats, Richard Krajicek werd derde.