Niet dronken gaan klauteren

Of het klimrek wettelijk is toegestaan, weten ze niet en het interesseert ze ook weinig. Café-eigenaar Ruud Verhoeven en kunstenaar Fabian zien een eventuele strijd tegen de bureaucratie zelfs met een zeker genoegen tegemoet. “Deze stellage is buitengewoon stevig, dus wij verwachten geen moeilijkheden met de gemeente. Als mensen naar beneden donderen omdat ze te veel hebben gedronken, dan is dat hun probleem. Ze kunnen ook van een barkruk lazeren”, zegt Verhoeven.

Morgen opent het nieuwe café Go-Ape aan de Roelof Hartstraat in Amsterdam zijn deuren. In het café is een stellage gebouwd waarop de bezoekers kunnen plaatsnemen, ongeveer tweeënhalve meter boven de grond. Het zitvlak kan worden geparkeerd op een van de autovelgen die in de stellage zijn gelast. Een nog te bouwen lift moet de aanvoer van consumpties mogelijk maken, want wie eenmaal heeft plaatsgenomen moet een flink eind klauteren om weer beneden te komen.

Overmatig drankgebruik lijkt op het gladde metaal overigens af te raden. Wie plannen heeft om stevig in te nemen, kan maar beter plaatsnemen op een traditionele barkruk op de begane grond. Dat valt toch minder ver.

De geestelijk vader van het project is Herman Brood, de Rock and Roll-junkie annex kunstenaar die op 5 november aanstaande zijn vijftigste verjaardag viert. Samen met kunstenaar Fabian is hij verantwoordelijk voor de aankleding van het café. Verhoeven zorgt voor de financiën, “want daar heeft Herman geen verstand van”, aldus de eigenaar.

In het paarse klimrek zijn acht saxofoons verwerkt, die Fabian heeft gemaakt van auto-, fiets- en motoronderdelen. In de saxofoonhoorns komt de verlichting. Voor de spiegel bij de tap hangt een “ijzeren gitaar, of ook wel mitrailleur”, aldus Fabian. “Er zit een halve autosloperij in deze stellage. Het moet eruit gaan zien als de machinekamer van een groot schip”, zegt hij. Brood heeft de muren van het café beschilderd.

In het café gaat een veelheid van activiteiten plaatsvinden. “Herman wil hier schilderles gaan geven, er komen karaoke-avonden, en je kunt hier wat eten en natuurlijk drinken. Cocktails bijvoorbeeld. Herman bruist van de ideeën”, zegt Verhoeven.

Over de veiligheid van de bezoekers blijkt de eigenaar zich bij nader inzien toch wel zorgen te maken. “We denken nog na over een vangnet, wat je direct onder de stellage zou kunnen spannen. Probleem is dat dat afbreuk doet aan het kunstwerk”, zegt hij. “Mocht blijken dat het toch te gevaarlijk is, dan is er geen man overboord, want dan sluiten we de stellage gewoon af. Dan kunnen de mensen ernaar kijken in plaats van erop te zitten. Dat zou overigens jammer zijn voor Herman, want die verheugt zich bijzonder op de aanblik van dames op de stellage.”

    • Lucien Wopereis