Makaay: vier goals Vitesse in 21 minuten

ROTTERDAM, 2 NOV. Met vier doelpunten binnen 21 minuten heeft Roy Makaay Vitesse gisteravond aan een gemakkelijke zege op Fortuna Sittard geholpen. De Arnhemmers wonnen in Limburg met 5-1 en stegen naar de vijfde plaats in de eredivisie. Fortuna bevindt zich na de ruime nederlaag in de degradatiezone.

Het kwartet doelpunten binnen zo'n kort tijdsbestek is geen nationaal record. In 1985 maakte Marco van Basten zes treffers voor Ajax tegen Sparta, waarvan vier binnen zeventien minuten. Makaay is wel recordhouder in het huidige seizoen. Tot gisteravond had geen enkele speler vier keer gescoord in één wedstrijd. De spits van Vitesse verdubbelde zijn eigen produktie en heeft nu acht goals op zijn naam staan.

In stadion De Baandert opende Curovic de score met een vrije trap, zoals hij afgelopen zondag ook al had gescoord in het verloren competitieduel tegen Ajax. Na de snelle 1-0 was het de beurt aan Makaay, die vorige maand zijn debuut maakte in het Nederlands elftal en door veel voetbalkenners als een groot talent wordt beschouwd. De snelle, behendige midvoor had het tegen Fortuna op zijn heupen. Hij scoorde met een boogbal, twee schoten van afstand en een 'binnentikker'.

Fortuna stelde er bitter weinig tegenover voor eigen publiek. De ploeg van trainer Pim Verbeek redde nog voor rust de spreekwoordelijke eer. Robert van der Weert passeerde doelman Sander Westerveld. In de tweede helft speelde Vitesse een tempo lager. Behalve een kopbal van de Griekse invaller Mahlas en een gemiste kans van Makaay waren de Arnhemmers niet meer gevaarlijk.

Bij Vitesse verklaarde assistent-trainer Frans Thijssen dat hij uitkijkt naar een nieuwe club. De voormalige international, beroemde om zijn kap- en draaitechniek, moest afgelopen zomer plaatsmaken voor Leo Beenhakker. Thijssen heeft de vereiste trainersdiploma's om zelf voor de spelersgroep te staan.