Kabinet houdt vast aan accijnsverhoging

DEN HAAG, 2 NOV. Het kabinet houdt vast aan verhoging van de accijnzen op benzine en tabak. De jongste uitspraken van de Tweede Kamer om van de verhogingen af te zien, legt het kabinet naast zich neer.

Dat zei premier Kok gisteravond na afloop van de ministerraad. Kok maakte wel onderscheid tussen beide maatregelen. De premier liet weten dat de variabilisatie van de autokosten (lagere motorrijtuigenbelasting, hogere benzineaccijns) een “onlosmakelijk onderdeel is” van het mobiliteitsbeleid van dit kabinet. “Uitstel van de accijnsverhoging is daarom niet doenbaar”, zei hij. Mocht de Kamer de verhoging van de benzine-accijns toch blijven afwijzen “dan gaan we naar Huis ten Bosch”, zei Kok, in een frivole speculatie op een kabinetscrisis.

VVD-Kamerlid Hoogervorst, indiener van de motie over de benzine-accijns, noemt de reactie van Kok “nogal overspannen”. Hij onderstreept dat het zeker niet zijn bedoeling is het kabinet naar huis te sturen. Maar de VVD wacht met spanning op de toegezegde compensatie voor de pomphouders aan de Duitse grens, die de dupe worden van de accijnsverhoging. Ook de compensatie voor het vrachtverkeer laat nog op zich wachten, aldus Hoogervorst. Het achterwege laten van de tabaksaccijns neemt de regering minder hoog op. Weliswaar is dit ook strijdig met het kabinetsbeleid, maar de regering zal zich niet verzetten als de Kamer doorzet. De Kamer moet dan wel zelf aangeven, welke financiële dekking zij hiervoor heeft, meent de premier.