Grote telecomfusie Amerika op handen

NEW YORK, 2 NOV. Twee giganten in de telecommunicatie bereiden een fusie voor. Het Engelse British Telecom (BT) voert overnamegesprekken met het Amerikaanse MCI Communications.

De bedrijven hebben bevestigd dat ze praten, maar verstrekken geen details. BT heeft sinds twee jaar al een belang van 20 procent in het Amerikaanse bedrijf. Volgens waarnemers zou de transactie waarbij BT de resterende 80 procent overneemt een waarde van 20 miljard dollar (ƒ 34 miljard) kunnen hebben.

MCI Communications is na AT&T in de Verenigde Staten de grootste leverancier van telefoonverbindingen. Nummer drie is Sprint. Behalve deze drie zijn er ook de regionale maatschappijen die tot voor kort alleen het lokale telecomverkeer verzorgden.

De Amerikaanse telecommarkt zit in een overgangsfase nu eerder dit jaar een vergaande telecommunicatiewet is aangenomen. Alle telecom- en kabelbedrijven mogen zich sindsdien op elkaars terrein begeven. In de meeste andere landen van de Europese Unie zal de telecommarkt pas in 1998 open gaan. BT bereidt zich daar al op voor. In Nederland gaat het Britse concern samen met de Nederlandse Spoorwegen in de gezamenlijke onderneming Telfort de strijd aan met PTT Telecom.

MCI had vorig jaar een omzet van 15,2 miljard dollar. Het bedrijf dat in 1968 begon als uitdager van het machtige AT&T heeft ongeveer 17 procent van de lange-afstandsmarkt voor telecommunicatie in handen.

Een definitieve aankondiging van de fusie wordt dit weekeinde of maandag voor het openen van de beurs verwacht. De handel in het aandeel MCI op de Nasdaq-beurs werd vrijdagmiddag om half twee stopgezet toen de eerste geruchten over de op handen zijnde fusie naar buiten kwamen.

    • Lucas Ligtenberg