Deel verdonkeremaand Schneider-geld terecht

GENÈVE, 2 NOV. Tweeënhalf jaar nadat de Duitse vastgoedmagnaat Schneider zich samen met zijn echtgenote uit de voeten maakte, is een gedeelte van het geld dat zij hadden verdonkeremaand boven water. Een bedrag van 250 miljoen mark is van een Zwitserse bankrekening overgemaakt naar Duitse bankrekeningen.

Dit meldde de Zwitserse krant Tribune de Genève gisteren. De advocaat van de makelaar en de curatoren van zijn bedrijf bevestigden het nieuws.

Het echtpaar vluchtte in april 1994 uit Duitsland met achterlating van ongeveer vijf miljard mark aan schulden. Dit bedrag werd vastgesteld na een bijeenkomst van schuldeisers in de loop van 1994.

De miljoenen zullen worden verdeeld onder de tweeduizend schuldeisers van Schneider. De grootste schuldeiser is de Deutsche Bank, die ruim twee jaar geleden na de vlucht van Schneider een advocatenkantoor inhuurde om de weggesluisde gelden op te sporen. Zo kwam de 250 miljoen boven water.

Een Geneefse rechtbank gaf eind augustus opdracht het geld terug te storten; het echtpaar Schneider aanvaardde die uitspraak.

Op het moment zit Schneider in een Duitse cel, hij werd in februari van dit jaar ingesloten nadat hij en zijn zieke vrouw naar Duitsland terugkeerden. De 62-jarige ex-metselaar wordt beschuldigd van het plegen van fraude en grootscheeps kredietbedrog.

De Deutsche Bank had Schneider aangeklaagd wegens vervalsing van huurcontracten in verband met de financiering van een project in Frankfurt. Hij gaf een veel te hoge waarde op van de gebouwen waarop hij hypotheken afsloot. Twee directieleden van Centralbodenkredit, de hypotheekdochter van Deutsche Bank, moesten het veld ruimen door de fouten die zijn gemaakt bij de kredietverstrekking aan Schneider. De bank heeft 1,2 miljard mark van hem tegoed.