Container-binnenvaart vanuit Rotterdam groeit

Het aantal containers dat vanuit Rotterdam het Europese achterland ingaat, gaat in toenemende mate per binnenschip. De binnenvaart neemt momenteel al een derde van het vervoer voor zijn rekening. Op jaarbasis gaat het om meer dan 1 miljoen teu (containers van twintig voet).

Dat blijkt uit het naslagwerk Inland Container Shipping Rotterdam. Het aantal binnenvaart-shuttles met bestemmingen in Europa groeit gestaag. Inmiddels zijn er reguliere verbindingen met 47 bestemmingen. Stuttgart, Luik, Oss, Den Bosch en Almelo zijn de laatst toegevoegde bestemmingen.

Het vervoeren van containers via de binnenvaart leidt tot een grote ontlasting van het wegverkeer. Eén duweenheid op het water kan evenveel containers van twintig voet vervoeren als 512 trucks.

De faciliteiten voor de container-binnenvaart nemen op de Maasvlakte in hoog tempo toe. De binnenvaartkades worden verlengd van driehonderd tot 460 meter.