Buitenlanders zitten in Goma in de val

ROTTERDAM, 2 NOV. Zo'n 110 buitenlandse hulpverleners zitten in de val in de Zaïrese stad Goma. Sinds vrijdagochtend verblijven zij op het terrein van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, dat pal in de vuurlinie ligt van de strijdende partijen - het Zaïrese leger en Banyamulenge-Tutsi's die worden gesteund door het Rwandese leger.

Dat zegt J. Boutroue van het crisiscentrum van UNHCR in Genève. “Op dit moment is er geen uitweg. Maar we wanhopen niet; er is water en voedsel voor een krappe week.” Een geplande evacuatie is voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat de uitvalswegen te onveilig zijn.

Op minder dan honderd meter van het kampement, dat op een steenworp afstand van de grens met Rwanda ligt, zijn verscheidene mortiergranaten ingeslagen. Ook heeft een van de drie gebouwen van UNHCR onder geweervuur gelegen. “De hulpverleners hebben dekking gezocht door plat op de grond te gaan liggen”, zegt de Fransman Boutroue, die tot voor kort hoofd was van het UNHCR-kantoor in Goma.

Manager-noodhulp J. Pieters van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Amsterdam, dat met zes medewerkers in Goma is vertegenwoordigt, bevestigt dat de groep buitenlanders “volledig van de buitenwereld is afgesneden”. Vrijdag aan het eind van de dag heeft hij via de mobiele telefoon kort gesproken met de twee Nederlanders van het AzG-team. Zij maakten het goed, maar hadden tijdens een vuurgevecht onder een auto moeten schuilen.

Volgens Pieters worden er drie vluchtroutes overwogen: in konvooi naar Rwanda of Oeganda, of per boot over het Kivu-meer naar Rwanda. Maar de kans dat de groep dit weekeinde kan vertrekken acht hij “miniem”. Artsen zonder Grenzen heeft de strijdende partijen opgeroepen een vrije doorgang te verlenen, maar daar is nog geen gehoor aan gegeven.

De medische hulporganisatie vliegt zondag en maandag materiaal in op Entebbe in Oeganda. Het gaat om geneesmiddelen, watertanks, chloortabletten en plastic zeil. Een nieuw team zal proberen vanuit Uganda de honderdduizenden op drift geraakte vluchtelingen te bereiken. De AzG-hulpverleners die nu vastzitten in Goma wacht bij thuiskomst “psycho-sociale begeleiding”.

    • Frank Westerman