Bijna half miljoen patiënten staat op medische wachtlijst

ROTTERDAM, 2 NOV. Ieder jaar staan er 450.000 Nederlanders op een wachtlijst voor een medische behandeling. Ze wachten gemiddeld 63 dagen op behandeling door een medisch specialist. Eénderde van de patiënten vindt de wachttijd 'veel te lang'. Een kwart vindt dat de behandeling niet te lang wordt uitgesteld.

Gemiddeld aanvaarden de ondervraagden een wachttijd van 25 dagen. Daarmee is de wachttijd gemiddeld 2,5 keer zo lang als wenselijk wordt geacht. Dit blijkt uit vragen over wachtlijsten in de Gezondheidsenquête 1995 van het Centraal Bureau voor de Statistiek, gepubliceerd in het Maandbericht Gezondheidsstatistiek.

De ondervraagden blijken de aanvaardbare wachttijd aan te passen aan de noodzaak van de behandeling en de wachttraditie van de betreffende specialist. De plastisch chirurg doet er gemiddeld het langst (140 dagen) over voor hij zijn patiënten opereert, maar de ondervraagden vinden daarbij een wachttijd van 55 dagen acceptabel. Oogartsen doen er gemiddeld 88 dagen over voor een patiënt mag komen. De patiënten zouden graag 58 dagen eerder op de stoep staan. Orthopeden laten hun patiënten gemiddeld 66 dagen wachten op een operatie aan gewricht, arm of been, wat de patiënten anderhalve maand te lang vinden.

Patiënten hebben vooral haast bij het laten maken van röntgenfoto's. Daar willen ze niet langer dan een week op wachten, maar volgens de CBS-enquête is de wachttijd gemiddeld 26 dagen. Voor de fysiotherapeut wordt 9 dagen aanvaardbaar geacht, maar de fysiotherapeuten laten hun patiënten gemiddeld 29 dagen wachten. Wachten op een medische specialist mag over het algemeen wat langer duren, oordelen de ondervraagden. Alleen reumapatiënten geven aan dat ze op een termijn 9 dagen hun reumatoloog willen zien. De reumatologen laten hun patiënten echter gemiddeld 40 dagen op een afspraak wachten.

Vrouwen staan vaker op de wachtlijst dan mannen, maar dat verschil is, volgens de CBS-onderzoekers geheel te verklaren doordat vrouwen vaker naar de dokter gaan. Het verschil in medische consumptie verklaart ook het feit dat er procentueel meer ziekenfondsverzekerden dan particulier verzekerden op een wachtlijst staan.