Aantal banen in VS blijft doorgroeien

NEW YORK, 2 NOV. De Amerikaanse economie ligt nog steeds op koers. De banengroei vorige maand bedroeg 210.000, wat in de lijn der verwachtingen lag. De werkloosheid bleef in oktober ongewijzigd op 5,2 procent van de beroepsbevolking.

Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistieken gisteren bekendgemaakt.

De werkgelegenheidscijfers gaven volgens economen nauwelijks verrassingen te zien. De banengroei in oktober volgde op een verlies van 35.000 arbeidsplaatsen in september. Positief was ook het cijfer van het ongewijzigde gemiddelde uurloon en het zelfs iets dalende gemiddelde weekloon. Het uurloon bleef in doorsnee gelijk op 11,91 dollar. In september hadden de Amerikaanse werknemers gemiddeld nog een opslag van 4 dollarcent gekregen. Deze cijfers bevestigen dat looninflatie in de Verenigde Staten geen reden tot zorg hoeft te zijn, iets wat al eerder deze week in andere economische rapporten was vastgesteld.

De gemiddelde werkweek werd korter. De Amerikaan werkte in oktober met 34,3 uur per week 0,4 uur minder dan in september. De grootste banengroei in oktober had plaats in de dienstensector, die steeg met 119.000, waarvan 62.000 arbeidsplaatsen in de detailhandel. Deze sectoren waren de afgelopen maanden in groei wat tegengevallen. De regering Clinton kan nu bogen op het creëren van ongeveer tien miljoen banen in de afgelopen vier jaar.

Het indexcijfer van de belangijkste economische indicatoren steeg in oktober met 0,1 procent, de laagste van acht achtereenvolgende stijgingen. De index, die samengesteld wordt door de Conference Board in New York, wordt beschouwd als een barometer voor de economische activiteit in de komende zes tot negen maanden.

Het werkloosheidspercentage van 5,2 is - hoewel stabiel - nog altijd het laagste in zeven jaar. Dat lijkt het risico op inflatie te vergroten. De economische groei daarentegen is kennelijk iets aan het afnemen dus dat zou de markten geruststellen. Afgelopen week werd bekend dat het bruto binnenlands produkt in de VS economie in het derde kwartaal op jaarbasis 2,2 procent is gegroeid.

    • Lucas Ligtenberg