Vrouwen boos om selectie Gascoigne

LONDEN, 1 NOV. De coach van het Engelse voetbalelftal, Glenn Hoddle, heeft vanmorgen de woede van Britse vrouwenorganisaties over zich afgeroepen door Paul Gascoigne te selecteren voor de interland volgende week tegen Georgië. In een toelichting noemt de FA, de Engelse voetbalbond, de recente, gewelddadige uitbarstingen van de spits “verwerpelijk” maar voegt daaraan toe dat “voetballers ook maar mensen zijn”.

Sinds de vedette van Glasgow Rangers zich half oktober twee keer ernstig had misdragen, woedt in Groot-Brittannië een heftig debat over de vraag of hij wel thuishoort in het nationale elftal. Gascoigne had zijn vrouw onder invloed van drank een blauw oog en drie gekneusde vingers geslagen. Twee dagen later kreeg hij in het Champions-Leagueduel tegen Ajax een rode kaart wegens natrappen.

Voor dat natrappen heeft Gascoigne zich publiekelijk geëxcuseerd, maar niet voor de mishandeling van zijn echtgenote met wie hij pas drieëneenhalve maand getrouwd is. Wel heeft hij hulp ingeroepen om zijn drankprobleem te bestrijden. Gascoigne is naast Paul Merson en Tony Adams de derde Engelse international met een historie als alcoholist.

De 29-jarige Gascoigne die door psychologen als 'ontoerekeningsvatbaar' wordt omschreven, heeft zich wel vaker misdragen. “Ik ben een gewelddadige klootzak en een lafaard”, zei hij twee jaar geleden in een vraaggesprek met een krant, waarin hij toegaf dat hij zijn toenmalige vriendin regelmatig sloeg als ze hem niet voldoende aandacht gaf. Vrouwenorganisaties hebben de laatste weken campagne gevoerd om Gascoigne niet meer voor het Engelse elftal te selecteren. “Veel jongens zien hem als held en rolmodel”, zegt Sandra Horley van de feministische actiegroep Refuge. “Als een vrouwenmepper zijn land mag vertegenwoordigen, zend je daarmee het signaal uit dat vrouwen slaan aanvaardbaar is.”

    • Dick Wittenberg