Spanningen Zaïre en buurlanden nemen toe

KINSHASA /GOMA, 1 NOV. Het Zairese parlement heeft gisteren in een spoedzitting besloten de diplomatieke betrekkingen met de buurlanden Oeganda, Rwanda en Burundi te verbreken. Deze landen zijn volgens het parlement verantwoordelijk voor de crisis in de oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu.

Het parlement heeft ook een motie aangenomen waardoor alle Zaïrezen van Tutsi-origine worden ontslagen uit overheidsdienst. Verder moeten alle vluchtelingen uit Rwanda terug naar hun land. Zaïre stopt met het terugbetalen van leningen aan het Internationaal Monetair Fonds. Zo houdt het land per maand vijf miljoen dollar (8,5 miljoen gulden) over voor het leger.

Het Rwandese leger heeft vandaag met zwaar geschut beschietingen van het Zaïrese leger bij de grens met Goma beantwoord. Duizenden Rwandezen zijn de Rwandese grensplaats Gisenyi ontvlucht. Volgens de Zaïrese minister van Defensie, Mavua Mudima, heeft het Rwandese leger vijftien bataljons, ongeveer tienduizend militairen, langs de grens met Zaïre gestationeerd.

Rond de noordelijke stad Goma woeden nog gevechten tussen het regeringsleger en rebellen van de Banyamulenge (Zaïrese Tutsi's). Zaïrese troepen plunderen de stad. Hulporganisaties, die steun bieden aan de honderdduizenden vluchtelingen in de buurt van de stad, zijn begonnen Goma te verlaten. Naar schatting 210.000 Hutu-vluchtelingen hebben vanmorgen het 45 kilometer verderop gesitueerde opvangkamp Katale verlaten uit angst voor de gevechten.

In de zuidelijker gelegen stad Uvira, die in handen is van Banyamulenge-strijders, moedigde een rebellenleider, Laurent Kabila, duizenden juichende omstanders aan de regering van president Mobutu omver te werpen. “Wij moeten hem in de vuilnisbak van de geschiedenis werpen”, verklaarde Kabila. “Dit is jullie beweging, een beweging tegen tirannie en corruptie.” Hij voorspelde dat Goma spoedig in handen zal zijn van de Tutsi-rebellen. “Regeringstroepen slaan op de vlucht. Er is een grote strijd op gang in Goma en binnen twee dagen zullen wij de volledige macht hebben over de stad.” Volgens Kabila hebben de Tutsi-rebellen het vliegveld van Goma al veroverd. (AFP, Reuter)