Schone oren

Met de komst van een nieuwe topman vervaagt bij Philips snel de herinnering aan de oud-president. De harde opstelling van Cor Boonstra jegens managers doet het krachtdadige optreden van Jan Timmer vergeten. Bovendien neemt Philips, minder dan een maand na het aantreden van de nieuwe president, afscheid van De Ruwenberg.

In dit conferentie-oord nabij Den Bosch hield Timmer vanaf begin jaren '90 de brainwash- en discussiesessies met managers in het kader van de saneringsoperatie Centurion.

Philips verruilt De Ruwenberg voor het centrum Groenendael, een voormalig herenhuis in de omgeving van Hilvarenbeek. Tot deze overstap werd overigens al in 1993 onder Timmer besloten.

De Ruwenberg is uit zijn jas gegroeid door het toegenomen aantal trainingen en vergadersessies onder Centurion. Groenendael, in tegenstelling tot De Ruwenberg exclusief bestemd voor Philips, zal jaarlijks 15.000 managers ontvangen.

“De atmosfeer in De Ruwenberg was nooit ideaal”, zegt Willem Guitink in het bedrijfsblad Philips News. Guitink is adjunct-directeur van het stafbureau belast met training en het uitstippelen van carrières.

Guitink omschrijft Groenendael als “een open ruimte waar niets mensen ervan weerhoudt met elkaar te spreken”. Het Philips-management laat de opening van Groenendael waarschijnlijk koud. Zij zullen weinig oog hebben voor de inspirerende omgeving van glas en mooie faciliteiten als Boonstra verkiest hen op de nieuwe locatie de oren te wassen.

    • Michiel van Nieuwstadt