Rotterdam krijgt medisch themapark

ROTTERDAM, 1 NOV. Rotterdam krijgt een medisch themapark. De gemeenteraad heeft gisteren twaalf miljoen gulden toegezegd aan het project Asklepion, ook wel 'Magic of Life' genoemd.

De 'Reus (of eigenlijk Reuzin) van Rotterdam' komt aan de voet van de Erasmusbrug te staan, in een leegstaande vleugel van het gebouw dat nu een hotel en de grootbeeld-bioscoop Imax huisvest. Het meest opvallende element is een dertig meter hoge menselijke gestalte, die vanuit een glazen vitrine naar de Coolsingel kijkt. Bezoekers kunnen het inwendige van deze reuzin verkennen. Op vier verdiepingen, die corresponderen met het hoofd, de borst, de buik en de benen, maken ze via interactieve snufjes kennis met allerlei aspecten van het menselijk lichaam en de gezondheid.

Asklepion, dat nauw met het kwakkelende Imaxtheater van de Sijthoff-groep gaat samenwerken, moet jaarlijks ten minste 250.000 bezoekers trekken voor een sluitende exploitatie. Naast de Rotterdamse toezegging van twaalf miljoen - waarvan zeven miljoen een renteloze lening betreft - stellen fondsen en sponsors elf miljoen gulden beschikbaar. De rest van de in totaal 36 miljoen gulden komt van de familie Sijthoff. Stichting Asklepion zegt nu de voorbereidingen voor de bouw te kunnen beginnen, maar nog in overleg te zijn met andere sponsors.

Asklepion kent een lange voorgeschiedenis. In 1987 werd het plan voor een medisch themapark geopperd door professor W. Albeda, die wees op het succes van dergelijke attracties in de VS en Denemarken. In 1991 werd de stichting Asklepion opgericht. Aanvankelijk werd gedacht aan een locatie onder de Euromast, uiteindelijk koos men voor de Leuvehaven omdat de combinatie van filmtheater en themapark een veelbelovende dagattractie zou opleveren. In de gemeenteraad zijn alleen D66, de Stadspartij en extreem-rechts tegen het plan.