PSV vreest minder te kunnen investeren na blamage

EINDHOVEN, 1 NOV. Een Nederlandse topclub is niet per definitie een Europese topper. PSV leidt momenteel in de eredivisie, maar gisteravond bleek de Brabantse club niet opgewassen tegen de nummer vier van de Noorse competitie. PSV werd uitgeschakeld door Brann Bergen. Na de 2-1 nederlaag in Noorwegen volgde een 2-2 gelijkspel in Eindhoven.

De meeste spelers spraken na afloop van een blamage. Trainer Advocaat noemde de uitschakeling in de tweede ronde van het Europa Cup 2-toernooi een grote tegenslag. Hij wilde zijn elftal weinig verwijten, hij verwees naar de vijftien opgelegde kansen die zijn spelers om zeep hadden geholpen. Een verliezende coach wil nog wel eens de tel kwijt raken. De meeste van de circa tien mogelijkheden kreeg PSV in de slotfase van de wedstrijd, toen de strijd al was gestreden.

PSV voetbalde te gehaast om Brann Bergen daadwerkelijk in problemen te brengen. PSV miste de rust die een Europese topclub doorgaans uitstraalt. De uitschakeling tegen Brann riep herinneringen op aan de meest recente nederlagen in Europees verband. Montpellier, Karslruher SC, Bayer Leverkusen en Barcelona profiteerden de afgelopen jaren van het speelse karakter van de Nederlandse opponent.

Franse, Duitse en Spaanse profclubs zijn aansprekende tegenstanders, wat van de Noorse semi-profs niet gezegd kan worden. Advocaat werd een beetje kribbig toen een vragensteller Brann Bergen met een veredeld café-elftal vergeleek. Hij roemde de spitsen Flo en Mjelde en had geen boodschap aan de mededeling dat de meeste spelers van Brann de komende maanden gewoon weer op kantoor zitten. “Onze jongens studeren ook in de avonduren”, lachtte de trainer van PSV met een zuur gezicht.

Advocaat piekert er niet over de aanvallende speelstijl van PSV ongedaan te maken. “We kunnen niet op de counter voetballen. Het is voor de media gemakkelijk wroeten en ploegen na zo'n nederlaag, maar voor mij staat het vast dat wij het mooiste voetbal van Nederland spelen. Daarom doe ik ook geen concessies. We moeten leren leven met ups en downs.”

Het is een misverstand te veronderstellen dat Ajax het meest spectaculair voetbalt van de Nederlandse topclubs. De Amsterdammers spelen misschien met veel aanvallende intenties, voorzichtigheid is geboden onder trainer Van Gaal. Feyenoord werd twee weken geleden nog van de mat gespeeld door PSV, maar de degelijke Rotterdamse ploeg blijkt op de internationale velden meer succesvol dan de roekeloze Eindhovenaren, die spektakel tot kunst hebben verheven en de verdediging regelmatig verwaarlozen.

Tegen Brann was Valckx de zwakke schakel in de defensie, hoewel zijn trainer hem na afloop in bescherming nam. De strompelende voorstopper vocht zich gisteravond uit de naad, maar de gewiekste Noorse spits Flo legde hem in het begin van de tweede helft een paar keer aardig in de luren. De lange slungel met de onzichtbare versnelling maakte op subtiele wijze de tweede treffer voor Brann, dat na ruim een half uur spelen al even verrassend op voorsprong was gekomen. Dit keer was Flo aangever. Hausund kon de voorzet bij de tweede paal ongehinderd over de doellijn werken omdat Vampeta een dekkingsfout maakte.

PSV kreeg inderdaad kansen om de achterstand ongedaan te maken. Maar zoveel mogelijkheden als Advocaat signaleerde, heeft de objectieve toeschouwer niet waargenomen. In het begin van de wedstrijd waren Cocu en Nilis enkele keren dichtbij een doelpunt. Naarmate de bevrijdende goal langer uitbleef verzandde het spel van PSV in voorspelbare aanvalsgolven. Het middenveld werd overgeslagen, de vaste spelverdeler Jonk kreeg te weinig ruimte om zijn spelinzicht te etaleren en stelde eens temeer teleur in een cruciale wedstrijd. “Al blijf je lopen, zij blijven gewoon staan”, verwoordde Advocaat de degelijke afweer van Brann.

Pas aan het einde van de wedstrijd, toen de Noren waren leeggespeeld, ontstonden de vele kansen waar Advocaat na afloop zo graag naar refereerde. Eijkelkamp schoot voorlangs, Nilis schoot op de lat, Vink schoot over, invaller Marcello kopte over. De gemiste kansen waren opmerkelijk voor een ploeg die in de competitie aan de lopende band tot scoren komt. Zeven goals tegen Feyenoord, acht tegen Roda: alsof het geen enkele moeite kostte.

Een kwartier voor tijd bracht Eijkelkamp enig leven in het luxueuze stadion, waar de meeste supporters de dreigende ondergang gelaten accepteerden. De lange aanvaller gleed een voorzet van Nilis over de doellijn (1-2). Zeven minuten voor tijd volleerde Zenden de bal in de verre hoek (2-2), waarna het elftal en zijn legioen plotseling de geest kregen. De ballen vlogen als in een flipperkast door het Noorse strafschopgebied. Het publiek stond op de banken en geloofde tevergeefs in een wonder. Twee doelpunten had PSV nog nodig om zich voor de kwartfinale te plaatsen. Met hangen en wurgen bleef Brann in de slotfase overeind.

PSV was inderdaad strijdend ten onder gegaan. Daarom wilde Advocaat zijn spelers niets kwalijk nemen. “Soms heb je wedstrijden waarin alles tegenzit”, verbloemde hij tijdens de persconferentie het gebrek aan tact bij PSV. “Jullie kunnen nu weer allerlei theorieën verzinnen om deze uitschakeling te verklaren, maar het is eigenlijk vrij simpel. We hebben in principe een topploeg, alleen komt het er niet altijd uit.”

Komende week begint Advocaat de onderhandelingen met het bestuur over een verlenging van zijn contract. Beide partijen zijn bereid met elkaar door te gaan. De coach verwacht niet dat de afgang tegen Brann Bergen gevolgen heeft voor zijn onderhandelingspositie. “Alleen hebben we nu minder geld voor versterkingen. En versterkingen zijn nodig om aansluiting te krijgen met de Europese top. Op deze manier wordt het gat met de rijke buitenlandse clubs steeds groter.”

PSV blijft vooral een Nederlandse topclub. De lang gekoesterde wens furore te maken in de Champions League wordt volgend seizoen misschien werkelijkheid. Dan kan de geschatte financiële schade van ruim twee miljoen gulden, snel worden terugverdiend. Of PSV ook in sportief opzicht baat heeft bij een krachtmeting met de Europese topclubs, moet na gisteravond ernstig worden betwijfeld.

    • Jaap Bloembergen