Politie bij motorbendes; Denemarken wil Rushdie niet toelaten

KOPENHAGEN, 1 NOV. De Deense autoriteiten hebben de Britse schrijver Salman Rushdie de toegang geweigerd met het motief dat zij zijn veiligheid niet kunnen garanderen in het licht van de huidige bloedige vete tussen rivaliserende motorbendes.

Rushdie, die in 1989 door de inmiddels overleden Iraanse Opperste Leider imam Khomeiny ter dood werd veroordeeld wegens het godslasterlijk geacht karakter van zijn boek De Duivelsverzen, zou op 14 november in de hoofdstad Kopenhagen de Aristeion-literatuurprijs van de Europese Unie in ontvangst nemen.

In een in Londen uitgegeven verklaring liet hij weten de prijs te weigeren als de Deense regering hem niet alsnog toestemming geeft te komen. “Het is een uniek voorbeeld van politieke lafheid”, verklaarde hij later voor de Deense televisie. Hij wees de veiligheidsredenen die de Deense regering had aangevoerd, van de hand.

Verscheidene Deense partijen, zowel aan regerings- als aan oppositiezijde, hebben de regering opgeroepen haar besluit te herzien. Volgens de oppositionele Conservatieven “krijgen de terroristen hiermee wat zij wilden”.

De Deense minister van Justitie, Bj⊘rn Westh, zei gisteren voor de televisie “te geloven dat we we niet voldoende hulpmiddelen hebben om zijn (Rushdies) veiligheid te garanderen”. Hij voegde eraan toe dat dit “een onplezierige beslissing was om te nemen”. De hoofdcommissaris van politie van Kopenhagen, Hanne Bech-Hansen, verklaarde voor de radio dat de Deense en Britse geheime diensten tot de conclusie waren gekomen dat een bezoek van Rushdie te gevaarlijk is, omdat zijn bezoek al zo lang vantevoren bekend is. “En tegelijkertijd moeten we grote delen van onze hulpbronnen gebruiken voor toezicht op de motorbendes”, aldus Bech-Hansen. De Deense politie heeft de sinds maart veel te stellen gehad met de vete tussen de Hell's Angels en Bandidos, die tot dusverre zes mensen het leven heeft gekost. Er zijn ook tientallen gewonden gevallen.

Denemarken was in juni 1992 juist het eerste Europese land dat Rushdie, die onder zware bewaking in Groot-Brittannië woont, kon bezoeken. De Deense autoriteiten hebben ook aanzienlijke steun gegeven aan Rushdies internationale campagne om Iran te bewegen het doodvonnis in te trekken. Die campagne heeft tot dusverre slechts geleid tot de mondelinge belofte van de Iraanse regering zelf geen moordenaars achter Rushdie aan te sturen.

Afgelopen augustus stapte Denemarken dan ook ontmoedigd uit de 'kritische dialoog' die de Europese Unie met Iran voert met als doel het land te bewegen tot groter respect voor de mensenrechten. “Ik geloof niet dat de kritische dialoog met Iran tot iets leidt”, zei minister van Buitenlandse Zaken Nils Helveg-Petersen toen. (Reuter, AFP, AP)