Onderzoek van Fokker vliegramp São Paulo

NAARDEN/SÃO PAULO, 1 NOV. Fokker heeft gisteren een onderzoeksteam naar de Braziliaanse stad São Paulo gestuurd om deel te nemen aan het onderzoek naar de vliegramp, gisteren, met de Fokker-100 van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM. Bij de ramp met het vliegtuig, dat kort na het opstijgen neerstortte in een drukke woonwijk, kwamen ten minste negentig mensen om het leven. Onder de doden zou zich een Nederlandse medewerker van een Braziliaans zuivelbedrijf bevinden.

Volgens een woordvoerder van TAM hebben hulpwerkers de zwarte dozen van het vliegtuig inmiddels gevonden. Binnen dertig dagen hoopt de luchtvaartmaatschappij met een eerste rapport te komen. Een rapport van de Braziliaanse luchtvaartautoriteiten wordt binnen drie maanden verwacht.

Voor TAM is het ongeluk een grote tegenslag. De grootste regionale luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika had vorige week juist aangekondigd een reguliere luchtverbinding met de Verenigde Staten te willen openen. Na de ramp daalden de aandelen van het bedrijf, die dit jaar met 125 procent in waarde waren gestegen, onmiddellijk met 24 procent.

Extra pijnlijk voor TAM is de vondst van ongeveer vier gram cocaïne aan boord van het toestel. De drugs werden gevonden in de cabine van de Fokker-100. Braziliaanse onderzoekers stellen een onderzoek in naar de wijze waarop de cocaïne aan boord gekomen is.

Op de Braziliaanse televisie vertelden ooggetuigen hoe de ramp met de Fokker-100 had plaatsgehad. Volgens de getuigen miste het vliegtuig op een haartje na een lagere school met ten minste 200 kinderen. Volgens alle ondervraagden was de hitte bij het neergestorte toestel zo groot dat niemand gered kon worden. (Reuter, AP)