OMELETTE AUX CÈPES

Zodra het bos herfstig ruikt, komen de paddenstoelenzoekers in actie. Je herkent ze aan hun zigzaggende loop, op de grond gefixeerde blik en het rieten mandje of de plastic zak die niet gaarne getoond worden. Menige zondagswandelaar kijkt ze scheefjes aan want het plukken van paddestoelen is een omstreden liefhebberij geworden.

Wie met beleid plukt, de oudere exemplaren aan de slakken laat en de gewenste paddenstoelen niet uit de grond rukt maar afsnijdt, is geen bosvandaal. Met een paar boleten maak je al een heerlijk gevulde omelet. Voor 2 personen als voorgerecht:

100 gram schoongemaakte boleten

3 eieren

zout en versgemalen peper

2 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook, gepeld en fijngesneden

2 takjes tijm, blaadjes afgeritst

Snijd de boleten in grove stukken, niet in plakjes. Klop de eieren los en voeg zout en peper naar wens toe. Verhit anderhalve eetlepel olie in een ruime bakpan, voeg boleten en knoflook toe en bak ze op hoog vuur en onder regelmatig omscheppen; wie handig is schud ze telkens op in de pan. Bestrooi de boleten met tijm en wat zout en peper. Schep de paddestoelen, zodra ze aanstalten maken om te gaan slinken, over op een plat bord. Voeg de resterende olie toe aan de pan, houd het vuur hoog en wacht tot de olie heet is. Giet het eierstruif in de pan en bak snel de omelet door de pan continu heen en weer te bewegen met korte bruuske bewegingen. Draai, zodra de omelet zich heeft gevormd, de vlam lager, schep de boleten met toebehoren in het midden van de omelet en klap beide zijkanten van de omelet er overheen. Laat de gevulde omelet voorzichtig uit de pan glijden op een voorverwarmde platte schaal. Met een groene salade en lekker brood erbij kan dit ook als lichte maaltijd fungeren voor twee bescheiden eters.

    • Florine Boucher