Nieuwslezer betrouwbaar bevonden

ROTTERDAM, 1 NOV. Nieuwslezers op televisie zijn volgens 84 procent van de Nederlandse bevolking de meeste betrouwbare beroepsgroep. Politici en zakenmensen worden daarentegen het minst op hun woord geloofd. Zij worden door slechts 30 en respectievelijk 26 procent van de Nederlanders betrouwbaar geacht.

Dit blijkt uit een representatieve steekproef van het NIPO. Het onderzoeksbureau vroeg de geïnterviewden of bepaalde beroepsgroepen de waarheid spreken of niet. Nieuwslezeres van het NOS-journaal Marga van Praag vindt het onderzoek “even onzinnig als de vele onderzoeken naar de irritantste of slechtste Nederlander”. “Ik laat me hierdoor dan ook volstrekt niet strelen”, zegt ze. “Vorig jaar kwam ik in Panorama nog als afschuwelijkste Journaalmedewerkster uit de bus. En daar heb ik me toen ook niets van aangetrokken”, aldus Van Praag. “Het onderzoek zegt meer over de Nederlandse bevolking die kennelijk alleen op uiterlijkheden afgaat, dan van de betrouwbaarheid van de nieuwslezers”, concludeert zij.

Anders dan de nieuwslezers worden journalisten door slechts 38 procent van de Nederlanders geloofd. Een “zeer onterechte” onderwaardering van de beroepsgroep 'journalisten' meent nieuwslezeres Van Praag. “En degenen die bij ons achter de schermen werken doen even hard hun best om het NOS-journaal goed en geloofwaardig te maken”, zegt Van Praag.

Haar collega Philip Freriks voelt zich wel 'zeer vereerd' door het onderzoek onder ruim 3.000 Nederlanders. “Het is buitengewoon prachtig dat het Journaal geloofwaardig overkomt. Daar doen we ons uiterste best voor”, zegt hij. Freriks heeft echter moeite met de term 'nieuwslezer'. “Ik ben aangesteld als presentator/redacteur. Dus ook ik ben uiteindelijk journalist. En in die hoedanigheid zou ik het dus een stuk minder nauw met de waarheid nemen.”

Doktoren, professoren en wetenschappers volgen de nieuwslezers in de ranglijst van de betrouwbare beroepen: zij spreken volgens respectievelijk 80 procent, 77 procent en 75 procent van de bevolking de waarheid. Politie-mensen, de man/vrouw in de straat en geestelijken zitten in de middenmoot: ze worden geloofd door 69 tot 58 procent van de ondervraagden. Ambtenaren en vakbondsleiders kunnen slechts op het vertrouwen van 49 en 45 procent van de bevolking rekenen.

Volgens het NIPO wordt het onderzoek zelf ook serieus genomen. Driekwart van de bevolking oordeelt dat opinie-onderzoekers betrouwbaar zijn.