Magere groei in Italië

MILAAN, 1 NOV. De economie van Italië groeit volgend jaar met één procent, nauwelijks meer dan dit jaar. Dit heeft de president van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio, vanmorgen gezegd. Op het ogenblik stagneert de groei, onder meer als gevolg van hoge rentetarieven.

De bankpresident is een stuk pessimistischer dan de regering, die het voor dit jaar houdt op een economische groei van 0,8 en voor volgend jaar op 2 procent. Fazio drong er bij de regering op aan om door te gaan met het verminderen van de enorme staatsschulden. Bezuinigingen zijn daarbij onvermijdelijk, want die dragen bij aan verlaging van de rente. Fazio was beter te spreken over de handelsprestaties van zijn land. Italië zal de komende jaren zijn “indrukwekkende” handelsoverschot weten te handhaven. De inflatie blijft dalen tot onder de 3 procent. De werkloosheid blijft echter op zo'n 12 procent. (Reuter, DPA)