Haarhuis verrast in Parijs ook Martin

PARIJS, 1 NOV. Paul Haarhuis zet zijn opmars in sportpaleis Bercy voort, Fernon Wibier nam teleurgesteld maar met een jaarsalaris in de zak toch met een glimlach afscheid. Het tennistoernooi in Parijs is voor beide Nederlandse tennissers een doorslaand succes geworden.

Haarhuis nam gisteren met Todd Martin opnieuw een geplaatste topspeler over de knie, Wibier had als verrassende qualifier net iets minder inhoud dan Stefan Edberg. Met Martin verdwenen ook de geplaatste spelers Wayne Ferreira, MaliVai Washington en Felix Mantilla van het toneel. De in Parijs al uitgeschakelde Boris Becker is door de uittocht der vedetten zeker van deelname aan de ATP-finale in Hannover.

Haarhuis is in Bercy aan een sterk evenement bezig. In de eerste ronde won hij van Jan Siemerink, daarna van Goran Ivanisevic. Gisteren versloeg Haarhuis in een spannende driesetter Todd Martin. Haarhuis won de eerste set met 6-3, verloor de tweede met 4-6 en kwam in de tiebreak van de derde met 4-2 achter. Vervolgens maakte Haarhuis vijf punten op rij.

Haarhuis, die in de kwartfinale uitkomt tegen Jevgeni Kafelnikov, deed met zijn zege Richard Krajicek een plezier. Krajicek is nog steeds niet zeker van deelname aan de ATP-finale. Aan het officieuze wereldkampioenschap, dat op 19 november in Hannover begint, mogen de beste acht tennissers van het afgelopen jaar deelnemen. Martin was een van Krajiceks concurrenten, net als Ferreira, die gisteren van Gustafsson verloor.

Krajicek heeft zich gisteren afgemeld voor het tennistoernooi van Stockholm, dat maandag begint. De Wimbledonkampioen heeft volgens de spelersvakbond ATP last van een knieblessure. In Parijs verloor Krajicek, zevende op de wereldranglijst, met maagklachten van Alberto Berasategui.

Het toernooi van Stockholm, was voor Krajicek van groot belang in verband met zijn eventuele deelneming aan de ATP-finale in Hannover. Zijn concurrenten mogen in Zweden dus niet al te veel presteren.

Door de afmelding van Krajicek kreeg de Amerikaan Andre Agassi als zevende zekerheid over een startbewijs in Hannover. Eerder hadden Pete Sampras, Michael Chang, Thomas Muster, Goran Ivanisevic, Jevgeni Kafelnikov en Boris Becker zich al verzekerd van een ticket voor het lucratieve evenement.

Krajicek (2262 punten) duelleert met de Zuidafrikaan Wayne Ferreira (2149), de Chileen Marcelo Rios (2030) en de Amerikaan Todd Martin (1923) om de achtste en laatste startplaats. (ANP)