Endemol heeft wind mee bij eerste notering

AMSTERDAM, 1 NOV. Het aandeel Endemol had vanmorgen de wind in de rug op de Amsterdamse effectenbeurs. De koers van het aandeel explodeerde vanmorgen kort na het middaguur tot 57,10 gulden.

Het aandeel kwam voor het eerst in notering op een koers van 55,80 gulden. Dat was al ruim boven de uitgiftekoers van 48 gulden die was vastgesteld door leider ABN Amro van het bankensyndicaat dat de beursgang van Endemol heeft begeleid. De omzet kwam direct boven het miljoen stukken (dubbeltelling).

Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een winst van 4,59 punten op 581,61 punten. Alle seinen stonden vanmorgen dan ook op groen.

Wall Street was gisteren 36 punten hoger gesloten, de Europese beurzen waren vast gestemd, de dollar steeg tot 1,7034 gulden en ook de obligatiemarkt lag er goed bij.

De omzetten waren met uitzondering van die in Endemol en het aandeel Philips aan de dunne kant. Het wachten is op de werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten, die pas in de middag komen. “Er zijn nu wel kopers, maar de verkopers laten het een beetje afweten”, mopperde een beursmakelaar.

Philips, dat open huis gaat houden voor de belangrijkste aandeelhouders, profiteerde van de gunstige stemming. Het aandeel won 1,20 gulden op 61 gulden. KLM won 1,10 op 41,50 gulden, Hagemeyer 3,40 op 130,90 gulden.

Ook banken en verzekeraars waren waren in trek. ING won 50 cent op 53,40, Aegon een gulden op 87,30 gulden en ABN Amro 60 cent op 96,50. Koninklijke Olie bleef vrijwel stabiel. Het aandeel boekte een minieme winst van een dubbeltje op 280,30 gulden.

De positieve stemming ging voorbij aan Atag, dat op de lokale markt wordt verhandeld. De fietsenfabrikant en producent van keukenapparatuur zakte door het ijs na het bericht dat de kwartaalwinst is gedrukt door de aanloopkosten voor een nieuwe cv-ketel. Het fonds verloor 14,60 gulden op 89,90. Kondor Wessels won 4 gulden op 68 gulden, Content 3,20 gulden op 74,90.

Het pond sterling heeft zijn opmars vanmorgen hervat. Na de pas op de plaats van gisteren steeg de koers weer bijna drie cent. De Britse munt die woensdag al drieëneenhalve cent omhoog was geschoten in reactie op de renteverhoging door de Bank of England, steeg tot 2,7900 gulden tegenover 2,7610 aan het eind van de voorgaande dag.

Handelaren waren van mening dat de interesse van investeerders voor het pond vooral lange termijn gold. De uitspraak van de Britse minister van Financiën Kenneth Clarke dat hij niet bezorgd is over de recente koersstijging van het pond, leek de laatste aarzeling bij beleggers weg te nemen.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York zijn gisteren aardige koerswinsten geboekt onder invloed van een daling van de prijs van olie. Het Dow Jones-koersgemiddelde sloot 36,15 punten hoger op 6029,38.

De stemming werd bepaald door de obligatiemarkt. De koersen gingen daar omhoog onder invloed van een prijsdaling bij olie en andere grondstoffen. Daardoor daalde het rendement op 30-jarige staatsobligaties van 6,71 tot 6,65 procent.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gingen de aandelenkoersen over een breed front omhoog. Het Nikkei-koersgemiddelde won 166,20 punten, wat neerkomt op 0,8 procent. De slotstand kwam hierdoor uit op 20.633,06.