'EMU stoppen wegens pensioen- claims'

LONDEN, 1 NOV. Eurosceptische leden van de regerende Britse Conservatieve partij hebben vanmorgen aangedrongen op stopzetting van de voorbereidingen voor een Europese munt totdat pensioenaanspraken in de Europese Unie goed zijn geregeld. Aanleiding was de presentatie van een alarmerend rapport gistermiddag door de Lagerhuiscommissie voor Sociale Zaken.

Volgens dat rapport loopt de Britse belastingbetaler het risico in een monetaire unie op te moeten draaien voor de royale pensioenvoorzieningen in andere Europese landen.

De commissie noemt de manier waarop staatspensioenen op het continent worden gefinancierd “een potentiële tijdbom”. Volgens het rapport zou de Britse staatsschuld van 5.000 tot 30.000 pond per hoofd van de bevolking kunnen stijgen als gevolg van pensioenaanspraken in andere lidstaten van de Europese Unie. De Labour-parlementariër Frank Field, voorzitter van de Lagerhuiscommissie, hekelde de Europese Commissie omdat ze aan de pensioenimplicaties van een monetaire unie nauwelijks aandacht heeft besteed.

Zowel de Britse regering als de Europese Commissie heeft inmiddels bezworen dat de vrees van de kamercommissie volstrekt ongegrond is. Staatsscretaris William Waldegrave wees op een clausule in het Verdrag van Maastricht die moet voorkomen dat financieel wanbeleid van een lidstaat onmiddellijk consequenties heeft voor Europese partners. Hij zei ook dat Europese landen waar de staatspensioenen geen gezonde financiële basis hebben, weinig anders kunnen doen dan de pensioenen verlagen of de belasting verhogen.

Anders dan in Groot-Brittannië, waar de pensioenpremies van een werknemer heel zijn leven worden opgepot via een kapitaaldekkingstelsel, worden de premies in veel andere landen direct gebruikt om de pensioenen te kunnen betalen. De pensioenlasten van een sterk vergrijzende bevolking worden op die manier naar de toekomst verschoven. De pensioenen in landen als Duitsland en Frankrijk zijn ook nog eens meer dan twee keer hoger dan in het Verenigd Koninkrijk.

Ongedekte pensioenaanspraken verhullen volgens het rapport de ware omvang de staatsschuld in veel Europese landen. Als die pensioenverplichtingen worden meegerekend bedraagt de staatsschuld volgens het rapport in veel landen feitelijk meer dan honderd procent, terwijl die in Groot-Brittannië dan op 74 procent staat.