Een vredig huishouden verstoord

Altijd yours/voor never. Ned.3, 21.04-22.00u.

Terwijl haar innemende bioscoopdebuut De nieuwe moeder nog her en der te zien is, presenteert regisseur Paula van der Oest zich vanavond met haar derde tv-film. Eerder droeg ze twee trefzekere films bij aan VPRO's Lolamoviola; nu blijkt de actieve drama-afdeling van de NPS haar - en haar vaste cameravrouw Brigit Hillenius - aan het werk te hebben gezet. En hoewel het resultaat de ongemakkelijke titel Altijd yours/voor never draagt, hoop ik niet dat die een afschrikwekkend effect zal hebben.

Rick Nicolet en Rob van de Meeberg lijken aanvankelijk een doorsnee-echtpaar te spelen, waarvan de man zojuist in de vut is gegaan en de vrouw dus wordt geconfronteerd met inbreuken op haar huishoudelijke ritme. Hij wil op reis, maar zij wil thuis blijven. Hij wil vrijen, maar zij is er juist op dat moment aan toe het bed te luchten. Hij wil opeens cajun-gehakt in plaats van de gebruikelijke gehaktballetjes. En als zij volgens haar vaste werkschema de wc schoonmaakt, moet hij opeens poepen. De sfeer wordt met veel typerende details opgeroepen en de beide hoofdrolspelers portretteren die twee heel zorgvuldig, maar veel bijzonders lijkt er in die eerste scènes niet te gebeuren.

Tot hij haar suggereert te solliciteren bij het McSmile-filiaal dat in hun Overijsselse dorp wordt gevestigd. Tegen heug en meug begint ze eraan, maar gaandeweg raakt ze hogelijk gecharmeerd van de Amerikaanse jongeman die het personeel onderwerpt aan de positivistische brainwashing van dit McDonalds-achtige fast food-imperium. Als een boemerang slaat haar groeiende geestdrift vervolgens terug op haar echtgenoot. En dan is hij degene die wil dat alles weer gewoon net als vroeger is.

Paula van der Oest is sterk in het schrijven en vertellen van verhaaltjes die in een hoogst herkenbare werkelijkheid wortelen, maar daar net iets bovenuit stijgen door consequenties te trekken die in de werkelijkheid meestal niet worden getrokken. Dat overkwam de brommerkoerier in Achilles en het zebrapad, en dat leidt in Altijd yours/voor never tot een escalatie in een vroeger zo vredig huishouden. Soms balanceert ze ermee op de rand van de geloofwaardigheid, en soms slaat ze een beetje door. Maar origineel zijn haar verhalen wel, en zo veel originaliteit wordt in dit land lang niet vaak genoeg vertoond.

    • Henk van Gelder