'Een historische dag voor Brann en Noorwegen'

EINDHOVEN, 1 NOV. In uitbundigheid deden zij niet onder voor een stel uitgelaten tieners op schoolreis. Spelers en begeleiders van SK Brann vierden gisteravond feest op een manier die deed vermoeden dat de Noorse voetballers zojuist de Europa Cup hadden gewonnen.

De semi-professionals uit Noorwegen kwamen na afloop van het 2-2 gelijkspel superlatieven tekort. Vreugde en ongeloof streden daarbij om voorrang. “Een historische dag voor Brann, een historische dag voor Noorwegen”, zei spits Mons-Ivar Mjelde in de kleedkamer. “Om PSV in zijn huidige vorm uit te schakelen, dat is een prestatie van formaat. Het is een wonder.”

Nooit eerder in de 88-jarige geschiedenis van de club bereikte Bergen de derde ronde van een Europa-Cuptoernooi. Slechts twee keer eerder doorstond de ploeg de eerste schifting. Ruim honderd supporters uit Bergen en omstreken waren gisteren getuige van die gedenkwaardige avond. Net als twee weken geleden in Bergen gaven zij op luidruchtige wijze blijk van hun aanwezigheid. Heya Norge! en Heya Brann! klonk het vol geestdrift vanaf de tribunes.

De meegereisde fans waren niet de enigen die in hogere sferen raakten. Wat te denken van de reporter van Radio 1, een van de Noorse nationale zenders. Met overslaande stem deed hij verslag van de verrichtingen van SK Brann. Gaandeweg de wedstrijd liep hij rood aan en in de slotfase van het duel leek hij bijna de laatste adem uit te blazen.

Doelman Birkir Kristinsson kreeg na afloop alle lof toegezwaaid van zijn medespelers. De oud-international van IJsland ging onlangs in het voorlaatste competitieduel tegen Molde FK (3-3) drie keer lelijk in de fout. Na afloop van die wedstrijd bood hij zijn excuses aan. “En vandaag was hij onze held want alle kansen voor PSV bleven onbenut”, zei uitblinker Tore-André Flo, maker van Branns tweede doelpunt.

Met enige vrees waren de Noren naar Eindhoven gereisd. Want een ploeg die zoals PSV in twee competitieduels vijftien keer scoort, moet wel overlopen van zelfvertrouwen. “Achteraf was dat ons geluk”, aldus Flo. “Wij voelden geen enkele druk. Die lag vanavond bij PSV. Om hen te verrassen kozen wij bewust voor een gedurfde speelwijze.”

Trainer Kjell Tennfjord bekeek het duel vanaf de tribune. Twee weken geleden wond de coach zich langs de zijlijn op na een overtreding van PSV. Scheidsrechter Hamer uit Luxemburg kreeg daarbij de volle laag. Het kwam Tennfjord op een schorsing van de UEFA te staan. Na afloop van de 2-1 in Bergen sprak de 42-jarige coach over onrecht. Zijn ploeg had een beter lot verdiend. PSV was er genadig van afgekomen door de late toevalstreffer van Phillip Cocu.

Gisteren haalde de afgestudeerde econoom alsnog zijn gelijk. Tennfjord: “Deze uitslag komt overeen met de krachtsverhoudingen. Over twee wedstrijden waren wij de betere ploeg, omdat wij de meeste kansen hebben afgedwongen.”

Assistent-coach Jan Hensson zat gisteravond bij Bergen op de bank. In gebroken Engels informeerde hij na afloop de verzamelde pers. “I am very happy of my team and I am very proud of my club. Thank you.” Of dit het grootste succes was van de club kon Hensson niet zeggen. “Dat moet u de manager vragen. Ik ben nog maar net werkzaam bij de club.”

    • Mark Hoogstad