Donna Han

Artis, Boschveldweg 471, Den Bosch. T/m 17 nov. Do t/m zo 13-17u.

Donna Han houdt van katten, en dat is duidelijk te zien op de expres rommelige tentoonstelling Sticky itchy stitches die de 24-jarige Amerikaanse in Artis in Den Bosch maakte. Het silhouet van een kat schilderde ze tientallen malen op tussen de ijzeren palen van Artis gehangen panelen, ze maakte katknuffels opgevuld met kranten, ze toont foto's van haarzelf en kat, ze knipt papieren katjes uit papier, ze fotografeert hun uitwerpselen.

Liefde voor katten proberen over te brengen zonder ergerlijk zoet te klinken is de meeste bewonderaars niet gegeven. Rudy Kousbroek kan het; Donna Han kan het ook. Haar katten zijn niet schattig, net zo min als de popjes die ze maakt uit lapjes vilt en ander stof - hun knopenogen krijgen nooit die uitdrukking die liefhebbers doet smelten.

Sentimenteel is Han wel over andere, onverwachtere dingen. Ze maakte een tekening van 'my four beoooooooooooooooootifull tampons' en hing een gebruikt maandverband aan de muur. Van acht onderbroeken maakte ze een vrolijke slinger.

Tijdens het inrichten van de tentoonstelling woonde Han ook in Artis. Alles mogen we van haar zien, zo lijkt het, ook de stretcher waarop ze sliep maakt nu deel uit van de expositie. Benauwend wordt dat gelukkig niet, de zaal oogt lichtvoetig. Op een aan de muur geprikt krabbeltje tekende Han zichzelf met een koffertje: 'Preparation: packing art for an exhibition. Goal: how to express big thoughts with few objects.' Sticky itchy stitches is een monter, eigenwijs zelfportret.

    • Bianca Stigter