Chinese stamppot

Niets mooier dan herfstbladeren. Kijk hoe de wind ze door en over elkaar laat dwarrelen of in grote hopen bij elkaar brengt. Pas op dat je niet omwaait in de herfststorm en zorg er daarom voor dat je iets zwaars hebt gegeten. Stamppot is heel goed tegen herfstwind.

Ook gemaakt van mooie bladeren. Van rode, groene of witte kool. Vooral de lange, elegant generfde bladeren van de Chinese kool zijn prachtig. Je zou er bijna een paar drogen en bewaren in een atlas. Vlakbij de kaart van China.

Van de rest stamppot maken. Niet moeilijk. Aardappelen koken en fijnstampen. Rauwe, gesneden koolbladeren er doorheen mengen. Beetje zout en peper.

Maar hoe kom je aan Chinese stamppotsaus?

Probeer in een Indonesische winkel waar ze ook Chinese spullen verkopen of je er 'vijfkruidenpoeder' kunt vinden. In het Engels heet het 'five-spice'. Het is een mengsel van gemalen kaneel, kruidnagel, venkelzaad, chilipeper, gember en zoethout. De geur doet heel erg denken aan speculaas of lekkere ontbijtkoek.

Voorzichtig, op een kleine vlam, een flinke klont boter smelten en daar dan een eetlepel vijfkruidenpoeder door mengen. Op het bord de botersaus erover maakt de Chinese stamppot compleet. Er is vast wel een wijsneus die zal zeggen dat ze in China helemaal geen stamppot eten. Dat is waar, maar juist daarom eten wij die Chinese stamppot hier.

    • Philip Mechanicus