Bosvariant HSL krijgt nieuwe steun

DEN HAAG, 1 NOV. Een gelegenheidscoalitie van grote organisaties - waaronder ANWB, Wereldnatuurfonds, land- en tuinbouworganisaties en de Kamer van Koophandel Haaglanden - heeft besloten zich te scharen achter de zogenoemde Bosvariant voor de hogesnelheidslijn.

Op deze manier hopen de organisaties, die zich eerst uitspraken voor gebruik door de snelle treinen van het bestaande spoor (Rotterdam-Den Haag-Amsterdam), een Kamermeerderheid voor deze variant langs A4 en A13 te forceren.

De organisaties beogen met hun ommezwaai vooral het CDA over te halen, dat twijfelt tussen bestaand spoor en Bosvariant. PvdA en D66 spraken zich afgelopen maandag voor de Bos-variant uit, tijdens de eerste ronde van het debat over de hogesnelheidslijn. Tegelijk hielden ze de mogelijkheid open dat ze, bijvoorbeeld onder druk van het kabinet, toch voor het Groene-Harttracé zouden kiezen.

Kamerlid Leers (CDA) zei gisteren dat zijn fractie “het vertikt” over te gaan naar het kamp van de Bos-aanhangers, zolang PvdA of D66 niet uitsluiten dat zij op het Groene-Harttracé overstappen. “Dan sta ik straks met lege handen.” Ook wil Leers meer duidelijkheid over een aantal knelpunten in de Bosvariant, zoals de financiering en de situatie bij Leiderdorp.

Van Heemst (PvdA) kwam het CDA gisteren niet verder tegemoet dan afgelopen maandag. “Wij zijn voorstander van de Bosvariant, maar ik ken de werkelijkheid hier. Het zou kunnen dat er politieke deals moeten worden gesloten.”

Ook maandag al suggereerde Van Heemst dat zijn fractie onder druk van premier Kok met het Groene-Harttracé zal instemmen. De PvdA wil dan wel enkele wensen gehonoreerd zien, zoals een oplossing voor Delft en een tunnel bij Breda/Prinsenbeek. Naar verwachting zal het kabinet hier maandag positief op reageren. Als er geen meerderheid voor de Bosvariant komt, zal ook D66 instemmen met het Groene-Harttracé.

Leers hekelde gisteren de opstelling van de PvdA. Hij denkt dat de komende dagen een uitruil zal plaatsvinden tussen politiek gevoelige dossiers. In dat scenario zouden er voorlopig geen nachtvluchten komen op vliegveld Beek - een wens van de PvdA - in ruil waarvoor deze fractie akkoord zou gaan met de Groene-Hartvariant.