Boonstra geeft 'house warming party' voor exclusief clubje

ROTTERDAM, 1 NOV. Topman J. Timmer kregen de grote internationale beleggers in aandelen Philips zelden of nooit te spreken, maar zijn opvolger C. Boonstra houdt na twee maanden al open huis.

Op 29 november heeft Philips een hele dag ingeruimd voor de honderd grootste aandeelhouders. Zij krijgen ruimschoots gelegenheid om de top van het elektronicaconcern beter te leren kennen, te luisteren naar hun plannen en uiteraard om vragen te stellen en hun opinies te ventileren.

Onderonsjes tussen grote beleggers en (top)bestuurders zijn niet nieuw, maar ze zijn in korte tijd wel razend populair geworden. Deze sessies, met name de persoonlijke gesprekken (zogeheten one on one's), worden gebruikt om grote aandelenemissies (KPN, Vendex, Ahold, Endemol) aan de man te brengen.

De house warming party van Boonstra is in Nederland nog nooit vertoond en is zelfs internationaal een zeldzaamheid. “In Amerika loop je de kans dat een kleine belegger direct naar de rechter stapt en claimt dat hij schade lijdt doordat hij een informatie-achterstand oploopt”, zegt een handelaar.

De bijeenkomst onderstreept de agressieve stijl van Boonstra om de doelgroep van grote beleggers voor zich te winnen. “De gemiddelde performance van het Philips-aandeel is al tien jaar ondermaats”, zei de nieuwe Philips-president vorige week tijdens zijn onverwachte optreden bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

De netto winst was met bijna 80 procent gezakt naar 123 miljoen gulden. Ten laste van het vierde kwartaal komt een nieuwe reorganisatievoorziening van 1 miljard gulden, nadat in het tweede kwartaal al 800 miljoen gulden was gereserveerd voor een drastische herstructurering bij de divisie beeld en geluid (Sound & Vision), die 6.000 banen kost.

Wie Philips de 29-ste over de vloer krijgt, wil het concern zelf niet zeggen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika staan effecten in Nederland niet op naam van de koper, zodat geen publieke informatie beschikbaar is over de aandeelhouders. Alleen hele grote beleggers, met een aandelenbelang van 5 procent of meer, moeten zich volgens wettelijk voorschrift melden. Bij Philips heeft niemand dat gedaan.

Duidelijk is het wel dat de 'top 100' uit professionele beleggers bestaat. Mensen die het liefst onderduiken in de anonimiteit en vele, soms wel tientallen miljarden guldens beheren voor pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsfondsen: Amerikanen, Britten, Schotten, Zwitsers, Duitsers en Nederlanders.

Het werkbezoek aan Eindhoven heeft voor beide partijen een praktisch element: het bespaart Boonstra talloze trips om zijn belangrijkste aandeelhouders zelf te bezoeken, en het geeft de beleggers een unieke kans om de top dogs van het bedrijf recht in de ogen te kijken. Doorgaans komen beleggingsanalisten van banken, maar ook grote beleggers, bij concerns als Philips niet veel verder dan de manager die de relaties met de beleggingswereld behartigt. De uitnodiging om een hele dag in het Evoluon met de Philips-top door te brengen heeft bij beleggingsanalisten van banken, die daarbij niet aanwezig mogen zijn, een zenuw geraakt. Zij vrezen dat Boonstra daar na het aangekondigde hak- en kapwerk wel eens nieuwe strategische initiatieven kan aankondigen of zal laten doorschemeren. En dan vissen zij (en daarmee hun klanten) achter het net.

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die veel particuliere maar ook professionele beleggers onder haar leden telt, is niet ingenomen met het initiatief. Dat bedrijven hun kapitaalverschaffers nauwer betrekken bij hun besluitvorming is een oude wens, maar de ongelijkheid in informatie die zulke onderonsjes kunnen veroorzaken is de VEB een doorn in het oog.

VEB-directeur drs. P. de Vries kan zich niet voorstellen dat alleen publiek bekende teksten worden gedebiteerd. “Maar als Philips direct met een persmedeling komt over wat er gezegd wordt, dan is ons bezwaar een stuk minder.”

Dat de controle daarop in Nederland zo losjes is irriteert de VEB al langer. De effectenbeurs, die bedrijven aan hun prompte publicatieplicht over koersgevoelige informatie moet houden, “roept zelden iemand op het matje”, constateert De Vries.

Philips ziet geen gevaar voor ongelijke informatieverstrekking. Geheime informatie komt niet ter sprake.

Desondanks zit een ongelukje in een klein hoekje. Vorig jaar vertelde bestuurslid D. Eustace, die de financiën beheert, op een reguliere bijeenkomst met beleggingsanalisten dat de aandeelhoudersvergadering werd vervroegd. Een onschuldig feitje? Niet voor de handelaren op de Optiebeurs. Eerder vergaderen betekent eerder dividend krijgen en dat heeft zijn invloed op de optiekoersen. Verbrokkeld vond de informatie zijn weg van Eindhoven naar de Optiebeurs. Per kerende post kwam de oproep of Philips in het vervolg beter wilde opletten.

    • Menno Tamminga