Beursgang Endemol loopt uit op ware koersexplosie

AMSTERDAM, 1 NOV. De beursgang van Endemol is uitgelopen op een ware koersexplosie.

Na de openingsnotering van 55,80 gulden kort na het middaguur steeg de koers binnen een kwartier tot 57,50. In het eerste half uur waren 4,2 miljoen aandelen verhandeld (dubbeltelling). Beleggers konden de aandelen vooraf voor 48 gulden kopen.

Beursvoorzitter B. baron Van Ittersum toonde zich “erg tevreden over de grote belangstelling, terwijl het aandeel Endemol nauwelijks gepromoot is”. Hij noemde de grote belangstelling een opsteker voor de mediasector.

Directeur-eigenaar Joop van den Ende zei vooral erg blij te zijn met de kwaliteit van de nieuwe aandeelhouders: “Ik heb het inschrijvingsboek gezien, veel Amerikanen, allemaal topbeleggers.” Vooraf had Van den Ende een koersexplosie gevreesd: “Ik hoop dat het normaal blijft.”

ABN Amro Hoare Govett die de beursgang begeleidde sprak van een enorm succes en een mooie openingskoers. “De eerste koers toont enthousiasme, de eigenlijke reactie zullen we pas vanmiddag zien. De slotkoers is reëler dan de beginkoers.” De openingskoers van een nieuw aandeel ligt doorgaans tien procent hoger, in het geval van Endemol is dat 15 procent.

De beursgang vanmorgen werd een bescheiden voorstelling, voor Endemol-begrippen althans. Op de beursvloer zelf voerde alleen Endemol-coryfee André van Duin, in de rol van hoekman, een show op.

Uit zijn computerterminal rolde om half een, na enig technisch geklungel, een openingskoers van 55,80 gulden. Hoekman Van Duin sprak na de notering voor de verzamelde camera's de buitenlandse beleggers toe, in onder meer het Japans en het Amerikaans. Vervolgens ging hij op de foto met beursbestuur, bankiers en de grootaandeelhouders van Endemol: Joop van den Ende en John de Mol. (Tegen de kleine baron van Ittersum zei Van Duin: “Is het niet leuker als u op Joop zijn nek gaat zitten.)

Handelaren verwachten geen grote stijging van de koers deze middag, omdat veel particuliere beleggers hun aandelen onmiddellijk weer zullen verkopen om winst te behalen.

De emissie was voor de daadwerkelijke gang naar de beurs al een groot succes. De emissie was vijfentwintigmaal overtekend, dat betekende onder meer dat de introductieprijs van het aandeel was vastgesteld op 48 gulden, het maximum binnen de eerder vastgestelde bandbreedte van 44 tot 48 gulden. In totaal hadden 75.000 particuliere beleggers ingeschreven op de aandelen Endemol.