Aldi bouwt mega-centrum in Roosendaal

ROOSENDAAL, 1 NOV. Aldi gaat op het industrieterrein Borchwerf in Roosendaal een 'mega-distributiecentrum' bouwen dat aanvankelijk aan 150 en later aan 300 mensen werk zal bieden. Het detailhandelsbedrijf investeert 35 tot 40 miljoen gulden in het pand. Dit is vanmorgen bekendgemaakt.

Het centrum zal eind 1997 klaar moeten zijn. Vanuit Roosendaal zullen Aldi's supermarkten in Zuid-Nederland en de Randstad worden bevoorraad. De van origine Duitse supermarktketen had eerder lokaties op het oog in de zuidelijke Randstad en in Noord-België. Door toedoen van de regionale ontwikkelingsmaatschappij West-Brabant (REWIN) is voor Roosendaal gekozen.

Volgens acquisiteur C. Nuijten van de REWIN ligt het gebied van zijn maatschappij sterk in de belangstelling. Amgen USA bouwt een fabriek in Breda, de Italiaanse onderneming Piemonte, die pizzabodems maakt, besloot tot vestiging in Etten-Leur.

Uit Ierland strijkt bij Zevenbergschen Hoek de fabrikant voor diergeneesmiddelen Franklin Products neer. Verder gaat Heineken/Hey glass op het industrieterrein Moerdijk een nieuwe glasfabriek bouwen. Daarmee is een investering gemoeid van 200 miljoen gulden. Ook Montedison, BASF, Shell, de samenwerkende elektriciteitsproduktiebedrijven SEP en sigarettenfabrikant Philip Morris hebben investeringsplannen in West-Brabant aangekondigd. “Daarmee”, aldus Nuijten, “wordt bevestigd dat de maakindustrie in deze regio nog steeds toekomst heeft.”

In de eerste helft van dit jaar besloten zeventig bedrijven in totaal voor 400 miljoen gulden te investeren in de REWIN-regio. Dat levert 840 banen op, aldus Nuijten.

De REWIN noemt West-Brabant een aantrekkelijk vestiginggebied, gelegen als het is tussen Rotterdam en Antwerpen, en dat er nog nauwelijks file- en congestieproblemen optreden. Verder wijst de ontwikkelingsmaatschappij erop dat de arbeidsproduktiviteit in de regio relatief hoog ligt en het ziekteverzuim laag. Eerder zei directeur P. Nijskens van de REWIN in Het Financieele Dagblad dat de hernieuwde belangstelling van buitenlandse bedrijven te danken is aan een verbetering van de Nederlandse concurrentievoorwaarden. “We plukken momenteel de vruchten van jarenlange loonmatiging en terugdringing van de sociale lasten.”

De komst van zoveel bedrijven naar West-Brabant wordt des te opmerkelijker genoemd omdat het gebied anders dan delen van Frankrijk en België geen investeringspremies kent. Waren die er wel, aldus de REWIN, dan was Fisher Price niet naar Frankrijk en Bose niet naar de voormalige Belgische Mijnstreek gegaan, waar premies zijn te halen tot 24 procent van de investeringen.

Aldi zegt bij de werving van personeel aandacht te besteden aan het in dienst nemen van werklozen.

    • Max Paumen