Akkoord KPN en banken over kredietfaciliteit

Het post- en telecommunicatieconcern KPN is met tien banken de vorming van een syndicaat overeengekomen voor een kredietfaciliteit van 2,25 gulden. Dat heeft KPN vanmorgen gemeld. De kredietfaciliteit zal worden aangewend voor de overname van het Australische concern TNT door KPN. De leiding van het bankensyndicaat bestaat uit KPN's Amerikaanse adviseur bij de overname van TNT, Goldman Sachs en de Amerikaanse Citibank.

ABN Amro is 'facility manager', en zeven andere banken, waaronder ING en Rabo, behoren tot de kerngroep van het syndicaat, dat de lening op zich neemt en deels zal doorverkopen aan andere banken.

Rond de lening was eerder opschudding ontstaan, omdat KPN's Nederlandse relatiebanken door Goldman Sachs werden geconfronteerd met een veiling van de lening, waarbij zij tegen elkaar moesten opbieden. Door tien banken toe te laten tot het uiteindelijke syndicaat, en een bank naast Goldman Sachs als syndicaatsleider te benoemen, heeft KPN de angel uit dat conflict willen trekken, hoewel nu niet een Nederlandse, maar de Amerikaanse Citibank het co-leadership blijkt te zijn toegevallen. Door de concurrentie van banken rond de lening, en volgens KPN door de “sterke kredietwaardigheid” van het concern en “het commitment van de relatiebanken ten opzichte van KPN en de TNT acquisitie” is de rente op de lening die KPN betaalt zeer laag uitgevallen, op tien basispunten (0,1 procent) boven de rente die banken elkaar berekenen.