ABN Amro in Zuid-Afrikaans effectenhuis

ABN Amro heeft een belang van 15 procent genomen in het Zuid-Afrikaanse effectenhuis Huysamer Stals. Zelf wil ABN Amro de grootte van de deelneming niet vermelden. De Zuid-Afrikaan Dion Huysamer, een andere aandeelhouder in Huysamer, wil dat wel. Huysamer is het op zeven na grootste effectenkantoor in Zuid-Afrika.

Het beheert een belegd vermogen van 800 miljoen gulden en is onder meer gevestigd in Johannesburg, Kaapstad, Pretoria, Bloemfontein en in Windhoek (Namibië).

ABN Amro doet de aankoop hand in hand met Kagiso Financial Services (KFS). KFS koopt 25 procent van de aandelen Huysamer. Wel neemt ABN Amro in KFS “een minderheidsbelang”. Hoe groot dat is wil ook Dion Huysamer niet zeggen.

Een andere participant in KFS is ABN Amro's bondgenoot N M Rothschilds & Sons, de vermaarde Britse zakenbank. N M Rothschilds en Kagiso Investment Company zijn “veruit de grootste aandeelhouders”, aldus een woordvoerder van ABN Amro.