Zwitserland gaat band aan met de NAVO

BERN, 31 OKT. Zwitserland heeft gisteren aangekondigd deel te nemen aan het Partnership for Peace-programma (PFP) van de NAVO. Volgens de Zwitserse regering komt met de deelname, die waarschijnlijk op 11 december officieel ingaat, de Zwitserse neutraliteit niet in gevaar.

Het PFP-programma moet volgens de regering niet gezien worden als een eerste stap in de richting van volledig NAVO-lidmaatschap. “Het kabinet stelt met nadruk vast, dat deelname aan Partnership for Peace volgens internationaal recht geen verplichtingen schept en de neutraliteit niet aantast”, aldus een regeringsverklaring.

“Zwitserland wil niet aan de zijlijn blijven staan”, aldus minister van Defensie Adolf Ogi vorige maand, nadat een voorstel om toetreding tot het PFP-programma onderwerp te maken van een referendum door het parlement met 98 tegen 19 stemmen was tegengehouden. “Het is belangrijk dat we Europa en de wereld tonen wat een land met vier verschillende culturen, vier talen en 26 staten vermag”, zei Ogi, die zijn land “het meest internationale” van Europa noemde.

Het PFP-programma van de NAVO werd in 1994 ingesteld voor landen van het voormalige Warschau Pact, als een eerste stap naar volledig lidmaatschap. Ook neutrale landen in Centraal- en Noord-Europa werden uitgenodigd toe te treden. Inmiddels nemen 27 landen aan het programma deel, waaronder “neutrale” landen als Finland, Zweden en Oostenrijk, en bijna alle landen van de voormalige Sovjet-Unie. Ze hebben zich onder meer verplicht in samenwerking met de NAVO te zorgen voor een democratische controle over de strijdkrachten.

De oppositionele sociaal-democraten noemden toetreding tot het PFP-programma tijdverspilling. Volgens hen zou de regering zich beter kunen concentreren op toetreding tot de Europese Unie en op het oplossen van binnenlandse sociale problemen.

Conservatieve parlementsleden, gesteund door een meerderheid van de Zwitsers, vrezen het verlies van de neutraliteit. Om hen gerust te stellen, heeft de regering deelname aan militaire oefeningen uitgesloten. Deelname aan militaire vredesmissies is al onmogelijk na een uitspraak van de bevolking hierover in een bindend referendum in 1993. (AP, Reuter)