Zweden kunnen gratis bellen via reclametelefoon

Wie er geen problemen mee heeft om via de telefoon reclameboodschappen aan te horen, kan in Zweden binnenkort gratis telefoneren. Het gaat nog om een experiment, maar binnen twee maanden wil het bedrijf Gratistelefon Svenska AB zijn diensten in heel Zweden aanbieden.

De Duitse krant Handelsblatt maakt melding van het initiatief, dat geldt voor alle gesprekken, ook over de landsgrenzen heen. Vóór het kiezen van het normale nummer dient de beller een speciaal nummer in te toetsen. Hij krijgt dan gedurende tien seconden een reclamespot te horen, waarna de verbinding tot stand wordt gebracht. Na een minuut volgt er weer een reclameboodschap en daarna een per elke drie minuten. Carl Ander van Freephone, de naam waaronder Gratistelefoon zijn produkt aanbiedt, zegt dat er nog nergens in de wereld een dergelijke telefoonservice bestaat. Volgens hem zijn er zeer grote mogelijkheden. Zweden is slechts een testmarkt en het bedrijf zoekt naar partners om ook in andere landen actief te worden.