Winst KNP BT daalt 67 procent tot 38 mln

ROTTERDAM, 31 OKT. De netto winst van KNP BT (papier, verpakking, distributie) is in het derde kwartaal door aanhoudende verliezen in de papierproduktie met 67 procent gedaald tot 38 miljoen gulden. In het vergelijkbare derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de netto winst 116 miljoen gulden.

Deze cijfers heeft het concern, waar 27.000 mensen werken, vanochtend bekendgemaakt. De winst per aandeel is in het derde kwartaal uitgekomen op 28 cent. De koers van het aandeel KNP BT reageerde vanochtend met een daling van drie dubbeltjes tot een niveau van 37,70 gulden rond het middaguur.

In het derde kwartaal van 1995 boekte de papierdivisie nog een positief bedrijfsresultaat (dat is de omzet minus kosten, maar nog voor rentekosten en belastingen) van 108 miljoen gulden. In het afgelopen derde kwartaal was het bedrijfsresultaat 7 miljoen gulden negatief. Dat brengt het totale negatieve bedrijfsresultaat in de eerste negen maanden in de papierdivisie op 31 miljoen gulden, tegenover een positief bedrijfsresultaat van 291 miljoen gulden in de eerste negen maanden van 1995.

KNP BT heeft enkele weken geleden aangekondigd te streven naar een verdere concentratie op de Europese markt voor houtvrij gestreken paper, waar het concern marktleider is. Daarbij staat KNP BT open voor een fusie van de papierdivisie met andere partijen, waarbij het aandelenbelang in de nieuwe combinatie mag dalen.

KNP BT handhaaft de eerdere verwachting dat, gezien het feit dat het vierde kwartaal seizoensmatig het beste is, de netto winst in het tweede halfjaar “iets hoger” zal zijn dan in de eerste zes maanden, toen een netto winst van 101 miljoen gulden werd geboekt.

In het afgelopen derde kwartaal daalde de omzet van het concern met 11 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode in 1995 tot 3,3 miljard gulden. Het concern schrijft de daling volledig toe aan de invloed van bedrijven die in de tussenliggende periode zijn verkocht. Het bedrijfsresultaat bedroeg 111 miljoen gulden, een daling met ruim 40 procent.

De verpakkingsactiviteiten boekten een “een forse stijging” van het resultaat van 39 miljoen gulden vorig jaar naar 57 gulden in het derde kwartaal nu.

Het bedrijfsresultaat van de sector distributie was 58 miljoen gulden, 3 miljoen minder dan in het derde kwartaal van 1995. De papierhandel, die vorig jaar in het slop zat, boekte betere resultaten bij hogere omzetten, maar het resultaat van de handel in kantoorartikelen was door tegenvallers in Amerika lager dan verwacht.