Wapenwet Israel wordt versoepeld

TEL AVIV, 31 OKT. Vooral vrouwelijke parlementsleden in Israel zijn gisteren in het geweer gekomen tegen het besluit van minister van Binnenlandse Zaken Eliahu Suissa van de religieuze Shas-partij om de criteria voor het dragen van pistolen door burgers te versoepelen. Zij zijn bang dat de toename van het aantal Israeliërs dat een pistool draagt van 300.000 nu tot naar schatting 700.000 binnen enkele jaren tot meer geweld in gezinnen en met name moorden op vrouwen zal leiden.

Gisteren kreeg een man veertien jaar gevangenisstraf omdat hij zijn van hem gescheiden levende vrouw met zes pistoolschoten, waarvan een in het hoofd, ernstig had gewond.

In een tv-vraaggesprek heeft de bewindsman de kritiek op zijn besluit weggewuifd en de maatregel verdedigd om “de burgers een groter gevoel van veiligheid te geven”. Volgens de nieuwe criteria zullen in het vervolg militairen uit gevechtseenheden boven de twintig jaar en alle reserve-officieren ongeacht hun woonplaats wapens mogen dragen. Tot dusverre had zelfs een reserve-generaal in een stad als Tel Aviv, die niet in de frontlijn ligt, geen recht op een pistool.

Minister Suissa heeft bepaald dat de dragers van pistolen ten minste eenmaal per jaar moeten oefenen op een schietbaan en om de drie jaar in plaats van om de vijf jaar, zoals tot dusverre het geval was, verlenging van hun wapenvergunning moeten aanvragen.

Suissa heeft veel begrip voor Israeliërs die om veiligheidsredenen een pistool willen hebben. Hijzelf werd enkele jaren geleden in de oude stad van Jeruzalem door Palestijnen die met stenen gooiden, bedreigd en verjoeg hen door zijn pistool te trekken. “Dat heeft mijn leven en dat van mijn kinderen gered”, zegt hij vandaag in een vraaggesprek met een krant.

Zijn besluit om het dragen van pistolen te vergemakkelijken, lijkt strijdig te zijn met de waarschuwing van de inlichtingendienst Shin-Bet dat het gevaar voor politieke moorden in de Israelische samenleving na de moord op premier Yitzhak Rabin niet is geweken. De oplopende spanning over de eventuele ontruiming van Hebron heeft volgens Israelische veiligheidskringen de potentie zich in een nieuwe moordaanslag te ontladen. Ex-minister van Binnenlandse Zaken Chaim Ramon herinnerde er vandaag aan dat Yigal Amir, die Rabin in het centrum van Tel Aviv met drie schoten in de rug vermoordde, in principe uitsluitend een pistool had mogen dragen in de nederzettingen in bezet gebied. Hij had zijn wapen echter niet ingeleverd toen hij weer bij Tel Aviv ging wonen. “Ik wil geen straten gevuld zien met gewapende burgers. Als ik in een warenhuis twintig gewapende mannen om me heen zie, voel ik me rot”, zei hij.