Vrees voor escalatie; Zorgen over opleving van geweld Bosnië

TUZLA, 31 OKT. In Bosnië is sprake van een opleving van etnisch geweld, vooral geconcentreerd rondom de terugkeer van vluchtelingen. Een Bosnische politiechef waarschuwde gisteren dat dat geweld kan escaleren tot “een werkelijk gewapend conflict” in Bosnië.

Een woordvoerder van de VN-politie in Bosnië maakte gisteren melding van twee bomaanslagen in een dorp nabij Zvornik in de Servische Republiek in Bosnië, waar de afgelopen maanden moslim-vluchtelingen naar hun woningen zijn teruggekeerd. Deze bomaanslagen, waarbij overigens geen slachtoffers vielen, werden enkele uren eerder voorafgegaan door een waarschuwing van de chef van de politie van Zvornik dat de etnische spanning in drie dorpen in de buurt hoog is opgelopen als gevolg van de terugkeer van gevluchte moslims. “Er kan zich elk moment een incident voordoen dat kan uitlopen op een werkelijk gewapend conflict”, aldus kolonel Dragomir Vasic in brieven aan commandanten van de NAVO-vredesmacht IFOR.

Niet alleen in de buurt van Zvornik is sprake van geweld tegen vluchtelingen. Eind vorige week werden in door moslim-vluchtelingen verlaten dorpen bij het door de Serviërs beheerste Prijedor met antitankmijnen negentig huizen opgeblazen in een kennelijke poging te verhinderen dat de vluchtelingen terugkomen. In het door de Bosnische Kroaten beheerste gebied bij Drvar gebeurde hetzelfde met 65 huizen van gevluchte Serviërs.

Ook bij Teslic, dat door de Bosnische Serviërs wordt beheerst, is de spanning volgens de VN-politie inmiddels te snijden. Maandag kwam het in Teslic tot vier incidenten. Onbekenden drongen de woningen binnen van teruggekeerde moslims, bedreigden hen en vertrokken, waarna ze bij wijze van waarschuwing op de huizen schoten.

De VN-politie maakt zich over de opgelopen spanning “grote zorgen”, aldus de woordvoerder van de politiemacht. Ook de Amerikaanse gezant John Kronblum doet dat. Hij sneed het onderwerp van de opgelopen etnische spanning gisteren aan in een onderhoud met Momcoli Krajisnik, het Servische lid van het Bosnische staatspresidium. Over het resultaat van het onderhoud is niets bekendgemaakt. (Reuter)