Voorkeur; Theater

OLIVER TWIST Introdans Ensemble voor de Jeugd brengt Charles Dickens 'Oliver Twist' als een fantasierijke en absurdistische vertelling. Een team van bekende Franse theatermakers, onder anderen de choreografe Josette Baïz en de kostuumontwerper Philippe Guillotel, staan borg voor een artistiek hoogwaardige produktie voor jong en oud. 1 nov Enschede Twentse Schouwburg, 3 nov Zoetermeer Stadstheater.

DE AVONDEN Mooie, stemmige enscenering van Gerard Reves boek over de na-oorlogse verveling en illusieloosheid. Na een aarzelend begin gaat de beklemming overheersen in een voorstelling waarin decor en regie een hechte eenheid vormen van vervreemdend realisme. Bezienswaardige vertolking van Erik de Visser als Frits van Egters. T/m 29 nov Maastricht. Inl 043-3505555.

AFGERAGD Pregnante scènetjes over machinaties en machtsverhoudingen door de uit drie gehaaide heren bestaande cabaretgroep Niet Uit Het Raam. T/m 2 nov Amsterdam Kleine Komedie.

EEN GOED ONTBIJT Gedetailleerd spel van Catherine ten Bruggecate en Peter Faber in het conversatie-stuk van David Hare over de kloof tussen twee verliefde mensen. 1 nov Gorinchem De Nieuwe Doelen, 2 nov Zaandam De Speeldoos, 4 nov Zutphen De Hanzehof, 5 nov Assen De Kolk, 6 nov Oss De Lievekamp.

SEX Verrassend nieuw persiflage-cabaret: de Vliegende Panters, drie beginnende twintigers met brutaal talent, trekken een lange neus tegen alles wat leugenachtig is. 1 nov Sneek Amicitia.

WEST SIDE STORY Energieke show tussen hoge brandtrappen, met passie en gymnastische dans. Maria en Tony (Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga) zijn geloofwaardig en de Nederlandse vertaling houdt het verhaal overtuigend vast. 1 t/m 3 nov Maastricht Theater aan het Vrijthof, 6 nov Drachten De Lawei.

SCHERZO Fenomenaal muzikaal variété in theateromlijsting, door Mini & Maxi en negen veelzijdige musici. T/m 2 nov Alkmaar De Vest.

ASHES TO ASHES Het nieuwste toneelstuk van Harold Pinter is een raadselachtige eenakter: een vrouw probeert een man deelgenoot te maken van ervaringen die ze onmogelijk zelf kan hebben meegemaakt. Over de holocaust lijken haar mededelingen te gaan en over een groot verdriet, maar misschien liegt ze en wil ze de man slechts manipuleren. In de regie van Titus Muizelaar spelen Pierre Bokma en Lineke Rijxman dit gelaagde drama sensibel en met de vereiste precisie. De korte voorstelling kunt u op sommige avonden combineren met een andere produktie van Toneelgroep Amsterdam. 1, 2, 5 en 6 nov Amsterdam Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam.

VERHALENSERIE VAN MACCUS Jeugdtheatergroep Maccus nodigt oudere acteurs en actrices uit het volwassenentoneel uit om sprookjes en verhalen voor te lezen aan kinderen in de laatste weekenden van november, januari en februari. 23 nov. leest Trudy Labij Jorrie en Snorrie van Annie M.G. Schmidt, Maccus Theater Delft en 24 nov. in Amsterdam De Brakke Grond.

IMAGES Breed opgezet internationaal festival voor beeldend, objecten- en poppentheater met ondermeer voorstellingen uit Japan, Canada en Duitsland. Uit Nederland o.a. Feike Boschma en Theater Terra. Van 1 t/m 9 nov. Arnhem Schouwburg, Theater aan de Rijn, Eusebius kerk, Museum voor moderne kunst, Galerie van den Crommenacker en op straat in de binnenstad.