Voorkeur; Muziek

IVO POGORELICH Het tiende seizoen van de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw wordt 2 nov 20u15 geopend door Ivo Pogorelich die een dag eerder, 1 nov 20u15 in de Harmonie in Leeuwarden, hetzelfde programma speelt: Nocturnes en de Sonate nr 3 van Chopin, de Sonate nr 4 van Skrjabin en de Sonate nr 2 van Rachmaninov.

ENRICO PACE De pianist Enrico Pace speelt van Schumann Bunte Blätter, van Brahms Variaties op een thema van Schumann en van Liszt Petrarca-sonetta's, de Dante-sonate en zijn herinneringen aan Mozarts Don Giovanni. 4 nov 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 5 nov 20u15 De Vereeniging Nijmegen.

STRAWINSKY-WEILL De operaatjes Mavra van Strawinsky en Mahagonny-Soingspiel van Kurt Weill worden semi-concertant uitgevoerd met als aanvullingen nog Weills Kleine Dreigroschenmusik en Ron Fords Orfeo fast forward door het Leidse studentenkamerorkest Coll'Arte Musica olv Micha Hamel. 1 en 2 nov 20u30 LAKtheater Leiden; 9 nov 20u15 Geertekerk Utrecht; 10 nov 15u De Rode Hoed Amsterdam.

GERTRUDE STEIN Faust's Licht, de opera van Guus Janssen naar Gertude Steins Dr Faustus lights the lights (met Jannie Prangers als hond en Jan Joris Lamers als Faust, begeleid door het Mondriaan Kwartet), wordt gevolgd door twee komische operaatjes van Tom Johnson naar ideeën van Stein: Door en Drawers. 1 nov 21u Korzo Den Haag; 5 nov 20u30 De Unie Rotterdam; 10 nov 15u Conservatorium Maastricht.

PREMIERE PIET KEE Network van Piet Kee voor twee orgels, synthesizer, blokfluit en saxofoon, dat in juli in Londen in wereldpremière ging tijdens een Engels orgelcongres, krijgt 2 nov 16u de eerste Nederlandse uitvoering in de Amsterdamse Westerkerk, gespeeld door de organisten Jos van de Kooy en Hilda Wiarda, saxofonist Raaf Hekkema, blokfluitiste Marjan Banis en Olja Buco op synthesizer.

CAPPELLA AMSTERDAM Muziek van Hans Koolmees, Hildegard von Bingen, J.S. Bach, Josquin des Porez en Strawinksy wordt uitgevoerd door Cappella Amsterdam. 2 nov 20u15 Bergsingelkerk Rotterdam; 3 nov 15u30 Martinikerk Doesburg; 9 nov 20u15 Waalse Kerk Amsterdam; 10 nov 15u30 Almelo Grote Kerk.

MUSIC MEETING NIJMEGEN Ook tijdens de twaalfde editie van dit driedaagse festival komt het geluid weer van vele kanten. 1 nov zijn o.a. de Hongaarse zigeunergroep Andro Dram, het Argentijns/ Franse duo Dino Saluzzi/ Louis Sclavis en het zeer multiculturele orkest Marabenta te horen. Op 2 nov zijn er negen acts waaronder de Super Rail Band uit Mali, de voortreffelijke klezmer groep Brave Old World uit de VS, de veelzijdige Duitse Schäl Sick Brass Band en diep in de nacht: Chief Stephen Osita Osadebe met zijn band uit Nigeria. 3 nov vanaf 14u30 treden o.a. op: Afrocuba, het jazzkwartet van bassist Mark Helias en de Jololi Revue van Youssou 'Seven Seconds' N'Dour met twee nieuwe vocale talenten: Cheikh Lô en Yandé Codou Sène. 1 en 3 nov Stadsschouwburg, 2 nov Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen. Inl 024-3221100.

MUSIC NIGHTS MAASTRICHT In de verwarmde muziektent op het Vrijthof spelen 1 nov de Nederlandse groep Total Touch, het New Yorkse Groove Collective en de Engelse jazzdance-attractie Incognito. 2 nov is er de Jololi Revue gevolgd door de van-alle-markten-thuis-zanger Al Jarreau. 3 nov wordt besloten met het sextet van jazz-saxofonist Sonny Rollins met op piano de de nieuwe ster Stephen Scott. In de café's rond het Vrijthof is ook het een en ander te doen.

MARIANNE FAITHFULL SINGS KURT WEILL Met het vocale craquelé van Lotte Lenya en de navrante echo's van haar eigen wilde verleden roept de popzangeres herinneringen op aan de Weimar-republiek. 2 nov. Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 3 nov. Luxor Rotterdam; 4 nov. Dr. Anton Philipszaal Den Haag; 5 nov. Cultureel Centrum Amstelveen; 7 nov. De Harmonie Leeuwarden 8 nov. Stadstheater Zoetermeer; 9 nov. Chassé Theater Breda; 11 nov. Stadsschouwburg Arnhem; 12 nov. Stadsschouwburg Haarlem; 13 nov. Theater aan het Vrijthof Maastricht; 16 nov. Oosterpoort Groningen.

SUSHI 3003 Japanse clubhits gespeeld door dj's Konishi en Tanaka, die bossa nova mengen met drum'n'bass en die house even hoog hebben zitten als easy listening. Het Duitse dj-koppel Le Hammond Inferno doet er ook nog schlagers en Deutsche Welle bij. 31 okt Westergasfabriek, Amsterdam, 2 nov Paard, Den Haag.

OOR 25 Het muziektijdschrift dat zichzelf toonaangevend noemt, wil dat staven door een jubileumavond met concerten van Imperial Drag, Nada Surf, de heropgerichte Au Pairs, The Gourds, The Aloof en Party Animals. 2 nov Melkweg, Amsterdam.

HERMAN BROOD 50 Nina Hagen, Van Dik Hout, Henny Vrienten en vele anderen brengen een ode aan het vijftigjarige rock- en schilderfenomeen Herman Brood. 5 nov Paradiso, Amsterdam.

PEARL JAM Kurt Cobain draait zich nog eens lekker om bij de gedachte aan grunge in het congrescentrum. 6 nov RAI, Amsterdam.