Volkswagen verliest rechtszaak tegen GM

FRANKFURT, 31 OKT. Volkswagen heeft in de Lopez-affaire tegen General Motors een nederlaag geleden. De Duitse autoproducent eiste van zijn Amerikaanse concurrent een schadevergoeding van 10 miljoen mark wegens smaad, maar de rechter in Frankfurt honoreerde de aanklacht niet.

GM en de Duitse dochter Opel hadden VW tijdens een persconferentie op 8 maart van dit jaar beschuldigd van bedrijfsspionage, nadat ex-werknemer José Ignacio Lopez naar VW was overgestapt. Lopez zou drie jaar geleden geheime informatie hebben meegenomen.

Met Lopez, inkoopmanager en directielid bij VW, stapten nog enkele GM-werknemers over. Ook zij zouden gegevens hebben meegenomen. VW heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Europa's grootste autoproducent heeft laten weten in beroep te gaan.

Analisten in Duitsland zijn unaniem van mening dat de uitspraak van de Frankfurtse rechter schadelijk is voor het imago van Volkswagen, In de VS loopt nog een proces van GM tegen VW. GM nam in maart juridische stappen in de VS uit onvrede over de traagheid van de Duitse justitie, die nog steeds de aanklacht van GM tegen Lopez onderzoekt. Een rechtbank in Detroit onderzoekt de klacht. Een nederlaag daar kan volgens analisten een negatief effect hebben op de bedrijfsresultaten in 1997, omdat VW geen voorziening heeft getroffen. (Reuter, AFP, DPA).