Scherpe kritiek op Surinaamse nieuwe minister

PARAMARIBO, 31 OKT. De Surinaamse president Wijdenbosch heeft gisteren Faried Pierkhan beëdigd als minister van Buitenlandse Zaken, ondanks zware kritiek van de ambtenaren van het departement. Bij de beëdiging legde de nieuwe 36-jarige minister geen verklaring af. Hij stond journalisten niet te woord en liep gespannen weg. Pierkhan was onder-directeur en mede-eigenaar van een radiostation.

Staf en personeel van Buitenlandse Zaken hadden Wijdenbosch in een brief bezorgdheid geuit over de kandidatuur van Pierkhan. Volgens de ambtenaren heeft Pierkhan niet de kennis, inzichten en onderhandelingstechnieken om effectief de Surinaamse belangen te kunnen behartigen. Ook spreekt hij volgens hen onvoldoende zijn talen. “Bij de staf en het personeel heeft de mening postgevat dat de Surinaamse diplomatie te grabbel wordt gegooid en dat wij ons onsterfelijk belachelijk zullen maken,” zo staat in de door 30 personen ondertekende brief.

Pierkhan was voorgedragen door de Beweging voor Vrijheid en Democratie (BVD), een afsplitsing van de hindostaanse VHP. Pierkhan behoorde aanvankelijk tot het hervormingsgezinde DA91, maar liep over naar de BVD. Volgens de Surinaamse pers had president Wijdenbosch bedenkingen over Pierkhan, maar is hij gezwicht is voor druk van de partijen die in de coalitie samenwerken met de Nationaal Democratische Partij (NDP), de partij van president Wijdenbosch en voorzitter Bouterse.