Russische mafia bedreigt zakenlieden

ROTTERDAM, 31 OKT. Tientallen Nederlandse en vanuit Nederland werkende Oosteuropese zakenmensen hebben aangifte gedaan van afpersing en bedreiging door Russische criminelen. Dat zegt een woordvoerder van het interregionaal rechercheteam Noord- en Oost-Nederland (IRT).

Het werkelijke aantal bedreigingen ligt volgens het IRT waarschijnlijk veel hoger, omdat de meeste gedupeerden geen aangifte doen uit angst voor represailles.

Uit het onderzoek van het IRT Noord- en Oost-Nederland blijkt dat de Russische criminele organisaties professioneel en nauwgezet te werk gaan. Ze vergaren omzetcijfers van bedrijven en zoeken uit wie bij die bedrijven een hoge functie bekleden. Vervolgens bedreigen ze deze mensen om hun bedragen van tientallen duizenden guldens tot miljoenen dollars af te persen. Personen die niet op de eisen van de chanteurs ingaan of naar de politie stappen worden bedreigd of mishandeld. Er zijn al diverse Oosteuropese medewerkers van Westeuropese bedrijven die in Rusland actief zijn in Rusland geliquideerd. “Er zijn slechts een klein aantal Westeuropese zakenlieden in Rusland vermoord”, zegt IRT-politiechef P. van Essen. Het IRT heeft een inventarisatie gemaakt; het fenomeen-onderzoek 'Oostblok-criminaliteit' is toegezonden aan burgemeesters, hoofdcommissarissen en officieren van justitie. Het rapport moet inzicht verschaffen in de problemen van de handel op Oost-Europa.