Portugezen uit liberale fractie Europarlement

BRUSSEL, 31 OKT. De zeven Portugese sociaal-democratische leden van de liberale fractie van het Europese parlement hebben zich bij de christen-democraten aangemeld. Daardoor is de omvang van de liberale fractie geslonken van 52 tot 45 leden. “Sneu en een tegenvaller”, noemt de liberale fractieleider, de Nederlander Gijs de Vries, het vertrek van de Portugezen uit zijn fractie.

Het partijcongres van heeft besloten dat aansluiting bij de Europese Unie van Christen-Democraten en de christen-democratische Europese Volkspartij de voorkeur heeft boven de tot nu toe bestaande relatie met de liberalen. Bij de christen-democraten zouden de Portugezen meer mogelijkheden hebben om internationaal politieke invloed uit te oefenen en voor nationale Portugese belangen op te komen. Over aansluiting bij de christen-democraten bestaat voorlopige overeenstemming. Op 5 december aanstaande neemt de Europese Volkspartij een officiële beslissing over de aanvaarding van de Portugezen. De omvang van de christen-democratische fractie in het Europese parlement stijgt dan van 174 tot 181 zetels.

De christen-democraten vormen na de socialisten de grootste fractie in het Europese parlement. De liberalen staan op de vierde plaats. Volgens fractievoorzitter De Vries heeft het vertrek van de Portugezen bij de liberalen weinig te maken met de verhoudingen binnen het Europese parlement. De Portugese sociaal-democraten, die veertien jaar hebben geregeerd, hebben de presidentsverkiezingen verloren en gaan volgens opiniepeilingen bij parlementsverkiezingen de helft van hun aanhang verliezen. “Wild om zich heen slaande, zoeken ze een nieuwe strategie”, zegt De Vries. “Ze willen op de foto met leiders van partijen van de Europese Unie van christen-democraten als de Duitse bondskanselier Kohl en de Spaanse premier Aznar.”

De christen-democratische fractievoorzitter in het Europese parlement, de Belg Wilfried Martens, zegt dat de Portugezen via zijn partij hopen meer invloed op Europese besluitvorming te kunnen uitoefenen dan via de liberalen. Liberalen zijn niet vertegenwoordigd in de Algemene Raad van Europese staats- en regeringsleiders, christen-democraten wel. De Portugese sociaal-democraten hopen volgens Martens met een duidelijk Europees gezicht in hun land winst te kunnen boeken. Ze zouden daarbij Spanje met de Partido Popular van premier Aznar als voorbeeld gebruiken. Voordat de Portugese sociaal-democratische partij besloot de liberalen de rug toe te keren, had zich al eerder een lid van die partij in het Europees parlement bij de christen-democraten aangesloten.