Pijnlijk verlies Manchester United

ROTTERDAM, 31 OKT. Manchester United heeft gisteravond voor het eerst in veertig jaar een Europa-Cupwedstrijd in eigen stadion verloren. Het Turkse Fenerbahce won in de Champions League met 1-0 van de Engelse kampioen. Borussia Dortmund verloor thuis met 2-1 van Atletico Madrid en AC Milan won thuis met 4-2 van Göteburg. Porto heeft zich gisteren als eerste geplaatst voor de kwartfinales. De Portugezen hebben hun vier groepswedstrijden gewonnen. Er volgen nog twee voorrondes.

Het Zwitserse Grasshoppers, dat gisteren thuis met 3-1 won van Auxerre, blijft bovenaan staan in Groep A van de Champions League. Ajax staat tweede. De Zwitsers hebben evenveel punten als de Amsterdammers, maar een iets beter doelsaldo. Tot gisteren had Auxerre alleen verloren van Ajax, in de openingswedstrijd. Sindsdien leed de formatie van coach Roux, nationaal noch internationaal, een nederlaag.

In Zürich was Grashoppers duidelijk beter dan Auxerre. Het overwicht leidde naast de drie treffers tot een afgekeurd doelpunt (Yakin) en twee schoten op de paal. De Roemeen Moldovan was de grote man van het eerste half uur met twee doelpunten. Hij scoorde eerst met een klassieke rebound, nadat doelman Charbonnier een kopbal van Yakin niet onder controle kreeg. Daarna benutte hij een strafschop na een overtreding van Goma op Turkyilmaz.

Fenerbahce heeft gisteravond in groep C voor een bijna historische uitslag gezorgd door Manchester United op Old Trafford te verslaan. De Engelse kampioen had in veertig jaar in het eigen stadion geen Europees duel meer verloren. Een kwartier voor tijd scoorde Bolic bij één van de spaarzame Turkse uitvallen, tegen alle verhoudingen in. Een schot van 25 meter werd door David May van richting veranderd en verdween met een boog over de aan de grond genagelde doelman Peter Schmeichel. Daarvoor had Manchester United, met Jordi Cruijff in de basis, voor constante druk gezorgd op het doel van de tegenstander. In de slotfase verscheen zelfs doelman Schmeichel in het strafschopgebied van de tegenstander. Zonder resultaat.

“Het is een droeve manier om een record te verspelen met zo'n stomme afzwaaier”, zei Bobby Charlton, speler in het legendarische United van 1968. “Een avond die we nooit meer zullen kunnen vergeten”, mopperde coach Alex Ferguson van de Mancunians.

Koploper Juventus versloeg Rapid Wien met 5-0. Boksic (2), Del Piero (2) en Montero scoorden voor de titelverdediger, die vorig jaar in de finale te sterk was voor Ajax. In groep C gaat de strijd om de tweede plaats tussen Manchester United en Fenerbahce.

Porto, dat gisteren Rosenborg op eigen veld met 3-0 versloeg, is zeker van de eerste plaats in de groep D. Tweede wordt waarschijnlijk AC Milan. De formatie van coach Tabarez, met Davids in het elftal, won thuis met 4-2 van IFK Göteborg.

Voor Milan was de winst op Göteborg pas de tweede, daardoor hoogst noodzakelijke zege, van het internationale seizoen. De start van de club was perfect, door treffers van Boban en Albertini binnen het kwartier. Nauwelijks vijftien minuten later hadden de Zweden, twee weken eerder thuis te sterk voor Milan, door treffers van Blomqvist en Andersson het duel een totaal andere wending gegeven. Locatelli, kort voor rust en invaller Roberto Baggio in de laatste minuut gaven Milan de nodige zekerheid.

Borussia Dortmund verzuimde in groep B de beslissende stap te maken. Ondanks een florissante start met een doelpunt van Herrlich, gingen de Duitsers in het Westfalen-stadion onderuit tegen Atletico Madrid. Door Roberto en Pantic kwamen de Spanjaarden nog voor de rust op voorsprong. In deze groep hebben Widzev Lodz en Steaua Boekarest zes punten achterstand op Borussia en Atletico.